Антуновић: Партнерство са привредом стратешки циљ

Срна
Антуновић: Партнерство са привредом стратешки циљ

БАЊАЛУКА - Један од стратешких циљева Универзитета у Бањалуци је да буде поуздан партнер привреди, а кроз Вирал пројекат биће остварена та спрега, рекла је проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу бањалучког Универзитета Биљана Антуновић.

Она је истакла да је Вирал први координаторски пројекат на Универзитету у Бањалуци када је ријеч о пројектима изградње капацитета и да је веома значајан за ову високошколску установу.

"Након више од 100 реализованих пројеката из области образовања `Темпус` и `Ерасмус плус` акумулирали смо довољно знања да можемо координисати један овакав пројекат", рекла је Антуновићева новинарима уочи уводног састанка у оквиру Вирал пројекта у просторијама Ректората.

Она је истакла да је сам пројекат директно у вези са стратешким циљевима Универзитета и ресорног министарства, а то је интернационализација високог образовања.

"С обзиром на велики међународни конзорцијум који чине наши партнери из региона Србије, Црне Горе, Словеније, али и Румуније и Холандије бићемо у могућности да направимо додатне везе када је у питању наука и истраживање", рекла је Антуновићева.

Професор Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Миљан Цветковић рекао је новинарима да Вирал пројекат подразумјева вредновање информационо-комуникационих технологија у пољопривреди.

Он је истакао да је носилац Вирал пројекта Универзитет у Бањалуци са својим организационим јединицама Пољопривредним и Електротехничким факултетом, нагласивши да је ово први координаторски пројекат.

Цветковић је навео да Вирал пројекат реализује корзоцијум од 17 партнера, међу којима преовладавају високошколске установе из БиХ и Црне Горе, додавши да су укључене и невладине организације и велике компаније из области пољопривреде, што даје добру основу за покретање истраживања у овом сектору.

Он је навео да су у овом пројекту партнери из Европске уније универзитети у Ваненингену /Холандија/, у Марибору и Букурешту.

"Пројекат има за циљ и да на неки начин ојача позицију студената пољопривреде јер кроз одређено неформално додатно образовање у овој области жељели бисмо да смањимо јаз између оног што они добијају као знање на пољопривредним факултетима и онога што се данас тражи у савременом аграру", рекао је Цветковић.

Он је навео да Вирал пројекат траје три године, те да је званично почео са реализацијом 19. новембра прошле године потписивањем уговора, те да је његова укупна вриједност око 900.000 евра.

Цветковић каже да је партнер у реализацији Вирал пројекта и компанија "Плантаже" из Црне Горе, истичући да ће њихово искуство бити значајно.

Директор Канцеларије "Еразмус плус" у БиХ Суад Мухибић рекао је да у реализацији пројекта Вирал учествује 16 партнера из региона и Европе и да има за циљ, као и сви други "Еразмус" пројекти да модернизује систем високог образовања кроз сарадњу са партнерским универзитетима из Европе.

"Имамо и друге врсте пројеката који се паралелно са овим пројектом реализују у оквиру `Ерасмус плус` програма који подстичу размјену наставника, студената како би што више стекли знања, искуства и вјештине који ће им помоћи да буду модернији и конкурентнији", истакао је Мухибић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана