Антируска хистерија и у борби за здравље

Дарко Момић
Антируска хистерија и у борби за здравље

БАЊАЛУКА - Колико год је пандемија накратко ујединила цијели свијет у борби против злокобног вируса корона, толико је објава званичне Москве да је пронашла вакцину против “ковида 19” подијелила свијет на оне који то поздрављају и оне који је критикују због “пребрзог” проналаска вакцине, а антируска хистерија није заобишла ни БиХ, гдје дио званичника и јавности као по навици има само ријечи критике за све што долази из Русије.

Тако се јавност у Федерацији БиХ ових дана са још већим жаром него почетком ове године, када су се жестоко противили давању дозволе за увоз руских лијекова у БиХ, отворено успротивила могућности набавке вакцине само зато што је из Русије. С друге стране, званичници и јавност Српске поздравили су успјех руских научника и стали у ред земаља којима политика није преча од борбе против вируса корона.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир каже да је БиХ и о овом питању подијељена по оријентацији и односу великим силама, па је Сарајево скептично и противи се свему што долази из Русије, Хрвати заузимају полунеутралан став, док Република Српска даје подршку руским научницима.

- Република Српска је заузела одговоран став, а то је да треба набавити вакцину која је доступна. У овом тренутку је то руска, а ако нечија друга буде боља и ефикаснија, треба је набавити - каже Будимир.

Он истиче да је опасност и много већи проблем за мале земље то што су изгубиле националне институте за вирусологију, па немају капацитете да испитају вакцину, него се оријентишу према овој или оној сили.

- САД себе доживљавају одговорним за сва глобална питања и сматрају да су оне требале да донесу вакцину која би била нека врста спасења за човјечанство, тако да им се није нимало допало то што је Русија прва избацила вакцину и дала одговор на пандемију - каже Будимир.

Према његовим ријечима, зато је то био снажан ударац САД, јер је показао да оне немају примат у свјетским пословима, а јако је значајан тај правац на који упућује Русија да свака држава треба да покушава у оквиру својих националних здравствених система да развије одговор на пандемију.

Професор међународних односа на ФПН-у Милош Шолаја каже да су подјеле које је изазвало руско откриће оно што се назива “геополитика вакцине”.

- То је глобална борба за моћ и утицај. Оно што су некада биле енергија и оружје, сада се гледа кроз то ко ће прије доћи до вакцине и тиме показати да је технолошки, материјално и на сваки други начин моћнији - каже Шолаја. Према његовим ријечима, нама је најважније да је вакцина ефикасна и да ће помоћи да се сачувају људски животи.

- Када се вакцина званично верификује, треба ићи у набавку или те руске или неке друге вакцине, при чему се мора водити рачуна и о цијени - каже Шолаја.

Међу првима који је осудио антируску хистерију на друштвеним мрежама је замјеник директора Универзитетског клиничког центра РС и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић који каже да је веома лако објаснити зашто нису у праву они који критикују руску вакцину.

- Када су Американци упитали Турску зашто купује руски антиракетни систем С-400, добили су одговор “зато што је најбољи”. Иста ствар је и са руском вакцином. Русија спада међу најнапредније земље када је ријеч о свемирској технологији, тако да је нормално да има најбоље пројекте у неким сферама, као што у неким другим имају Јапан или САД - каже Стевандић. Он истиче да би Сарајево у другачијој ситуацији сигурно потпуно другачије реаговало.

- Да је неко други први произвео вакцину, већина би рекла “Свака част, тако треба да се ради”, али пошто су то урадили Руси, онда су реакције потпуно супротне - сматра Стевандић. Он додаје да је у питању и финансијска позадина, јер је највећи профит у трговини лијековима и оружјем, тако да је питање вакцине као трка у наоружању.

Потражња за “спутњиком V”

И док Запад са подозрењем гледа на регистрацију прве вакцине против вируса корона у Русији јер није прошла све фазе клиничких испитивања, из Русије стижу вијести да су већ добили наруџбе за милијарду доза вакцине  “спутњик V” од 20 држава.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће Србија имати предност при набавци вакцина против вируса корона, због специфичности односа са земљама које су отишле најдаље у њеној изради - Кином и Русијом, али је додао да Београд има добре односе и са Западом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана