Анђелићи пред вратима правде

Ж. Д.
Анђелићи пред вратима правде

Сарајево - Породица Анђелић из села Костајница код Коњица ускоро би, након вишегодишњег повлачења по судовима, требало да добије сатисфакцију и тражену одштету од ФБиХ због убиства троје њених чланова у терористичком нападу изведеном 2002. године.

Вехабија Муамер Топаловић је на Бадње вече пред католички Божић у њиховој кући убио Анђелка Анђелића и његове двије кћерке Мару и Зорку, а тешко ранио сина Маринка. Топаловић је осуђен на 35 година затвора, а рањени чланови породице су судским путем 2010. године затражили надокнаду штете. Општински суд у Коњицу је прије пет година донио неправоснажну одлуку да су Топаловић и ФБиХ дужни солидарно да исплате 201.590 марака Маринку и још девет особа, али је то поништио Кантонални суд у Мостару. Случај је завршио на Врховном суду ФБиХ, који је захтјев за одштету одбио као неоснован, закључивши да у овом случају ФБиХ није дужна да надокнади штету.

Случај је затим доспио у Уставни суд БиХ, који је 11. јануара ове године усвојио апелацију оштећених, утврдивши да су им повријеђена права на правично суђење, јер је Врховни суд произвољно примијенио важеће прописе. Уставни суд је укинуо пресуду Врховног суда ФБиХ и наложио му да по хитном поступку донесе нову одлуку.

Давор Шилић, који заступа породицу Анђелић, каже да правна борба траје предуго и да се нада да је коначно добила епилог.

- Надам се да ће Врховни суд ФБиХ поступити на основу налога Уставног суда БиХ, а чланови породице Анђелић након 14 година добити сатисфакцију. Надокнада штете у сличним споровима се додјељује и када починилац није познат - рекао је Шилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана