Ана Тришић Бабић, савјетница српског члана Предсједништва БиХ: У МИП-у се води дипломатија СДА, а не БиХ

Дарко Момић
Ана Тришић Бабић, савјетница српског члана Предсједништва БиХ: У МИП-у се води дипломатија СДА, а не БиХ

Дипломатија БиХ је слика и прилика политичких односа у земљи, а то се најбоље види по једностраним инструкцијама које у посљедње вријеме путем министарства иностраних послова иду из централе СДА према дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП), каже у интервјуу за “Глас Српске” бивша замјеница министра иностраних послова и актуелна савјетница српског члана Предсједништва БиХ за спољну политику Ана Тришић Бабић.

Она додаје да је садашња министарка иностраних послова Бисера Турковић дуго у дипломатији и зна какви су односи.

- Али она дисциплиновано проводи политику странке која јој је дала повјерење, а сви знамо како та странка гледа на Републику Српску - каже Тришић Бабић.

ГЛАС: Ко је најодговорнији за стање у дипломатији?

ТРИШИЋ БАБИЋ: Коријени сежу дубоко, али Република Српска је за посљедњих пет година поново имала прилику да преко свог шефа дипломатије значајно промијени стање у ДКП мрежи и постави неке нове формуле. Нажалост, бивши министар Игор Црнадак више се бавио унутрашњом политиком и данас имамо јако лошу позицију српских кадрова у МИП-у. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је именовао све шефове ДКП-ова које припадају Српској, али то није довољно, јер не чине ДКП само амбасадори већ и велики број дипломата, чија улога је јако битна у реализацији циљева спољне политике.

ГЛАС: Да ли ДКП мрежа служи за ухљебљавање страначких кадрова?

ТРИШИЋ БАБИЋ: Није спорно да је сваки министар и његова политичка опција искористила свој мандат у МИП-у и регрутовала одређени број својих кадрова. Велики број дипломата заслужује поштовање, али је проблем што је у дипломатију залутао повећи број страначких играча који су као награду за страначку послушност добили врло захтјевне дестинације у свијету на којима се тражи квалитет и озбиљна дипломатска пракса.

ГЛАС: Министарка Бисера Турковић прије неколико дана је уприличила пријем за двојицу носилаца Златног љиљана и Златне полицијске значке за допринос у одбрани БиХ и након тога изјавила да њих двојица могу да бирају амбасаду у којој желе да раде. Како то коментаришете?

ТРИШИЋ БАБИЋ: То је још један доказ колико се у Сарајеву својатају заједничке институције. Да је слично урадио један српски министар, дигле би се све западне амбасаде на ноге да се казни и смијени. Очигледно је и даље на сцени стара пракса по којој су Срби криви за све, а друга страна се представља као невина жртва којој је све дозвољено. За рат је требало најмање двоје, а ми смо имали на овим просторима и много више. Али враћати ту причу послије 25 година, заиста није нормално и представља чисти популизам и јефтину предизборну кампању.

ГЛАС: У врху МИП-а БиХ нема српских кадрова. Ко је за то одговоран?

ТРИШИЋ БАБИЋ: Политички договор рјешава само позиције министра и замјеника, а све остало су руководећи државни службеници који долазе путем конкурса који траје пола године. Ми смо у овај Савјета министара ушли без иједног руководећег државног службеника из реда српског народа у МИП-у. Рад политичара се мјери по ономе шта је оставио иза себе, а ми смо у МИП-у остали без руководилаца у вријеме док је министар био Србин. Пут за исправљање грешака је врло спор и платићемо високу цијену због тога.

Квалитет

ГЛАС: Има ли БиХ квалитетних амбасадора?

ТРИШИЋ БАБИЋ: Има наравно. При томе не издвајам представнике ниједног националног корпуса већ искључиво професионалце, људе који знају радити свој посао, са којима редовно сарађујем и који ће врло одговорно представљати и народ и земљу из које долазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана