Амбасада САД: Додик гријеши ако мисли да ћемо остати по страни

Танјуг
Амбасада САД: Додик гријеши ако мисли да ћемо остати по страни

САРАЈЕВО - Амбасада САД у Сарајеву саопштила је данас да би стварање паралелног изборног система од Владе Републике Српске било неуставно и антидејтонско, а бирачима у Српској би била одузета основна демократска права која су им загарантована Уставом БиХ.

"Било који избори спроведени по неуставном, паралелном изборном систему не би имали легитимитет, а они који су укључени у његову организацију бавили би се антидемократским, неуставним и антидејтонским активностима. Сједињене Државе су биле јасне да су спремне да одговоре на антидејтонске акције локалних актера и да подржавају акције високог представника да учини исто", навели су из Амбасаде САД у Сарајеву на друштвеној мрежи Икс.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, како наводе, "гријеши ако мисли да ће САД остати по страни док он слиједи своју сецесионистичку агенду и гура БиХ ка сукобу".

"Сваки покушај ентитета или било које друге поддржавне јединице да се отцијепи је антидејтонска акција која се неће толерисати. Република Српска је ентитет у саставу државе БиХ. Она је саставни део земље, али ни Република Српска, ни Федерација не постоје ван БиХ. Устав БиХ не предвиђа право да се ентитет или било која друга поддржавна јединица отцијепи", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана