Амбасада Русије у БиХ: Никоме не диктирамо избор енергетских приоритета

ГС
Амбасада Русије у БиХ: Никоме не диктирамо избор енергетских приоритета

САРАЈЕВО - Руска Амбасада у БиХ саопштила је да Русија никада никоме не диктира избор енергетских приоритета, као и да свој став заснива на чињеници да овај избор одређују национални интереси сваке земље и тржишни услови.

У саопштењу се наводи да су у посљедње вријеме интензивиране расправе о готово императивној природи диверсификације извора снабдјевања БиХ гасом, а "покретач" ових разговора је америчка амбасада.

"Према мишљењу Американаца, које марљиво и на сваки могући начин препричавају 'локални актери', БиХ неће преживети без 'демократског' америчког гаса, који би требало да у потпуности замени 'смрдљиви' гас из Русије", истиче се у саопштењу руске Амбасаде, преноси РТРС.

Из Амбасаде Руске Федерације наглашавају да су сви свесни да Русија није до сада и неће у будућности користити ресурсе којима располаже као инструмент политичког притиска, напомињући да је у периоду 1992-1995. године, када је била у тешкој ситуацији након распада Совјетског Савеза, Русија бесплатно снабдјевала Сарајево гасом.

"Али, САД управо користе гас као оружје. Пре него што је амерички амбасадор стигао још једном тенденциозно да изрекламира измишљене предности 'Јужног интерконектора', његов председник је забранио испоруку америчког гаса земљама које нису склопиле са САД споразум о слободној трговини! У ствари, ријеч је о комплетној Европи", указују из Амбасаде Русије.

Став руске Амбасаде је да Вашингтон и бројне европске престонице, окрећући стварност наопачке, „много тога прећуткују и једноставно лажу“.

"Наш приступ је изузетно јасан и транспарентан. Гас, као и нафта и други ресурси, код нас се сматрају робним артиклима који имају одређену вриједност на свјетском тржишту", наглашава се у саопштењу уз напомену да потражњу за одређеним производом дефинишу не само његова кључна својства и карактеристике цене, већ и поузданост добављача.

Руска Федерација стриктно испуњава своје уговорне обавезе и не бави се наметањем било коме властитих ресурса и производа.

"Поштујемо право на суверен избор извора снабђевања енергентима, али то мора бити управо слободан рационалан избор, без замене тржишних фактора неким 'правилима', а заправо ванекономским притиском", истичу из амбасаде Русије у БиХ и поручују да зато нема смисла говорити о цијени америчког гаса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана