Ален Шеранић за “Глас Српске”: И када ублажимо мјере, маске ћемо морати да носимо

Милијана Латиновић
Ален Шеранић за “Глас Српске”: И када ублажимо мјере, маске ћемо морати да носимо

Мјере које је Српска предузела с циљем спречавања ширења вируса корона дале су резултат, али и када их релаксирамо, наш живот неће бити идентичан као што је био прије свега овога. Мораћемо да се навикнемо на мјере личне заштите, прије свега на маске вјероватно током љета и да наставимо даље одговорно и опрезно.

То је у интервјуу за “Глас Српске” рекао министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, чији рад у вријеме епидемије вируса корона хвали цијели регион.

- Тренутна епидемиолошка ситуација у РС је добра. Иако поједине земље донекле релаксирају своје мјере, сматрам да то није одговарајуће у овом тренутку. Имамо особе које не могу јасно да утврде контакт у смислу заражавања, због чега смо пооштрили мјере, те је ношење рукавица и маски обавезно -  истакао је Шеранић.

ГЛАС: Српска се налази у шестој седмици борбе против вируса корона, шта је кључно у идућих десет до 15 дана, с обзиром на то да је више пута истакнуто да нас врхунац епидемије очекује око Васкрса?

ШЕРАНИЋ: Активности у том периоду не зависе од мене и мојих колега епидемиолога, већ од свих нас грађана. Од нашег понашања зависи колико ће све ово још трајати. Осим тога, морамо пратити и шта се догађа у региону, јер све то може да доведе до промјене тока епидемиолошке кривуље, што нам сада свакако није циљ. Треба да и даље држимо овај ниво будности.

ГЛАС: Које мјере су биле кључне, шта нас је спасило лошег сценарија?

ШЕРАНИЋ: Кључно је било затварање школа и кафића. Крећући се кроз све ове седмице доносили смо мјере, како епидемиолошке у смислу смјештања људи који су у различитом статусу заражавања на различита мјеста, односно раздвајање свих тих особа, као и све оне мјере које се односе на наше понашање у заједници, почевши од ношења маски, начина уласка у продајне објекте и понашања у јавном животу.

ГЛАС: Која мјера би требало најдуже да остане на снази?

ШЕРАНИЋ: И током љета и јесени мораћемо да се прилагодимо на ову личну заштиту. Примјера ради, Чешка јесте ишла у релаксирање мјера, али је оставила обавезу ношење маски, тако да ћемо засигурно ићи у том правцу. Кад се буду релаксирале мјере за услужне дјелатности, као што су фризерски салони, питање је какву ће врсту заштите та лица морати да носе да би пружала услуге.

ГЛАС: Српска је прва у БиХ предузела мјере с циљем спречавања ширења вируса, од затварања школа до постављања карантина на граничним прелазима. Може ли нас угрозити то што се све мјере нису истовремено спроводиле и у ФБиХ?

ШЕРАНИЋ: Веома је тешко коментарисати мјере које су колеге у ФБиХ доносиле. Они знају из којег разлога су поступали тако. Република Српска није чекала ни на кога да спроводи одређене мјере. Сматрам да је одлучност тима који руководи овом ситуацијом допринијела да се налазимо у повољној ситуацији.

ГЛАС: Да ли смо бар за сада избјегли италијански и шпански сценарио?

ШЕРАНИЋ: Са овим подацима које тренутно имамо, засигурно да јесмо. Међутим, епидемија може бити веома варљива и када би се вирус појавио у неколико домова за стара лица, слика би се драстично промијенила.

ГЛАС: Има ли РС довољно тестова и по ком принципу се спроводи тестирање?

ШЕРАНИЋ: На почетку је била препорука да директна епидемиолошка потврда уз појаву симптома представља основ за тестирања. Касније смо видјели да су жаришта у породицама, те да би код лица која су позитивна требало да узмемо брисеве у породичном окружењу. Даље, видјели смо да се вирус креће у заједници и да бисмо требали тестирати сва лица која су најизложенија кроз свој рад с људима. Ту прије свега мислим на здравствене раднике и његоватеље у старачким домовима, полицајце, инспекторе, трговце и друге раднике које ћемо тестирати већ у наредној седмици. Повећали смо број тестова који се раде дневно. Набавка је отежана, јер су затворене границе и тешко је доћи до апарата и препарата. Имамо између 10.000 и 15.000 тестова, а потписан је и уговор о набавци још 25.000 до 30.000 тестова.

ГЛАС: Можете ли појаснити шта значи да је тест лажно негативан?

ШЕРАНИЋ: Ријеч је о сензитивности теста. Постоје различите врсте тестова када је у питању “ковид 19”. Тестови које користимо су око 90 одсто сензитивни, што значи да у десет одсто случајева може да буде одмака од релевантности налаза. Међутим, уколико особа има симптоме, наши клиничари је не пуштају кући, задржавају је, прате ток болести и узимају поново налаз. Свака метода у медицини има сензитивност и специфичност и то су два параметра који одређују рад сваке методе.

ГЛАС: Навели сте да је у Српској више од 100 опорављених од вируса корона. Какве су даље препоруке за њих, да ли они могу нормално да наставе да живе и раде без страха да ће некога заразити или се поново разбољети?

ШЕРАНИЋ: Кажемо да су особе опорављене када након тока болести имају два узастопна налаза негативна у року од 24 часа. Након тога оне још 14 дана проводе у изолацији и прати се њихово здравствено стање. У току су истраживања која ће показати које су то посљедице које након прележане болести овај вирус може да остави и у којим циљним групама. Након тих 14 дана те особе се могу вратити својим уобичајеним активностима и нормалном функционисању.

ГЛАС: Да ли ћемо стећи колективни имунитет када све ово прође?

ШЕРАНИЋ: Колективни имунитет се може стећи на два начина, спровођењем вакцинације или, као што је случај код вируса корона, заражавањем свих нас симптоматски или асимптоматски. Истраживања која ће говорити о нашем колективном имунитету радићемо након епидемије. Анализе узорака из крви на присуство антитијела показаће колико је становништво у Српској имуно на овај вирус. Што нас више буде заражено, наш имуни одговор биће бољи.

ГЛАС: Како изгледа Ваш радни дан? Да ли сте уморни и шта Вам је било најтеже у протеклих пет седмица?

ШЕРАНИЋ: Уморан сам као и сви грађани у РС, јер сви смо изашли из свог уобичајеног начина живота. Међутим, много сам мање уморан од здравствених радника на терену који брину о обољелима. Радни дан је посвећен активностима с циљем спречавања ширења вируса корона, а осим тога, не смију да стану ни редовни послови у министарству. Не могу да кажем шта ми је било најтеже у протеклом периоду, идете из дана у дан и немате времена да се вратите на претходни па да кажете да ли је то било тешко или лако.

ГЛАС: Плашите ли се да ћете се заразити вирусом корона?

ШЕРАНИЋ: Не, јер водим рачуна да личне заштитне мјере спроводим адекватно. Неко је једном упитао како се сви заразе осим вас епидемиолога? То је ствар понашања и школовања које подразумијева не само знање о тим мјерама већ и њихово практиковање.

ГЛАС: Цијели регион хвали Ваш рад у овој ситуацији и донекле завиде Српској што на мјесту министра здравља има епидемиолога. Колико Вам то значи?

ШЕРАНИЋ: Подршка значи много и то је увијек боље него да вас људи куде. Међутим, и кад вас куде, не мора да значи да то раде из зле намјере. Треба саслушати и њих и прихватити савјете и препоруке. Ја сам само највидљивији у односу на све оне који раде овај посао заједно са мном, од мојих колега здравствених радника, до спремачица и куварица у Студентском центру. Велики је круг људи који заједно раде, а ја само имам прилику да свако јутро у пола девет све то саопштим.

Здравствени систем функционише

ГЛАС: Колико је у Српској заражених здравствених радника и да ли то утиче на функционисање здравственог система?

ШЕРАНИЋ: Тренутно имамо 13 заражених здравствених радника у јавним здравственим установама. С обзиром на то да смо здравствени систем прилагодили епидемији и тражили да се кроз болнице реагује само на хитне случајеве, смањили смо и обим посла који се односи на редован процес рада у здравственим установама. То би пореметило здравствени систем да нисмо све свели на минималан процес рада. Организовање тимова у болницама омогућило је да и у случају када се здравствени радник зарази, све може и даље да функционише.

Помоћ из Русије

ГЛАС: Колико је значајна помоћ коју је Српска добила из Русије?

ШЕРАНИЋ: Та помоћ је веома значајна, не само са аспекта дезинфекције коју ће колеге из Русије одрадити у нашим здравственим установама, већ и због тога што су у тиму који је дошао и руски инфектолози, епидемиолози, анестезиолози, који ће са нашим љекарима прегледати протоколе, од кретања чистих и прљавих путева у здравственим установама до третмана пацијената. Та размјена знања и подршка коју смо добили је веома значајна. Захваљујем предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, амбасадору, али и колегама из Србије на подршци и помоћи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана