Аеродром у Требињу поново на дневном реду

Маријана Миљић Бјеловук
Аеродром у Требињу поново на дневном реду

БАЊАЛУКА - Пред члановима Предсједништва БиХ на идућој сједници требао би да се нађе документ о изградњи аеродрома у Требињу, а о овом стратешком пројекту биће ријечи и на данашњем састанку са представницима Србије у највећој локалној заједници у Херцеговини.

Потврдио је то министар комуникације и транспорта БиХ Војин Митровић.

- Ријеч је о приједлогу основа за вођење преговора између БиХ и Србије ради закључивања меморандума за изградњу аеродрома у Требињу. Тај документ је почетком овог мјесеца упућен ка Предсједништву и ми смо ургирали да та тачка буде увршена у дневни ред њихове идуће сједнице - рекао је “Гласу Српске” Митровић.

Он очекује да тај документ добије зелено свјетло Предсједништва БиХ.

- Након тога ћемо одмах приступити покретању и усаглашавању самог меморандума о изградњи аеродрома у Требињу. Након тога тај документ биће упућен у Савјет министара па поново у Предсједништво БиХ, које треба да донесе коначну одлуку о меморандуму који се односи на стратешки пројекат који реализују двије земље - појаснио је Митровић.

Подсјетио је да је њихов првобитни план био да документ не буде разматран по два пута на сједницама Савјета министара и Предсједништва.

- Тражили смо да све те иде по поједностављеној или убрзаној процедури, али то није прихваћено. Структуре из Сарајева једноставно нису тако жељеле. Видјећемо исход свега. Ја за данас имам и заказан састанак у Требињу са директором “Аеродрома Србије” управо када је ријеч о реализацији тог значајног пројекта - казао је Митровић.

Састанку ће присуствовати и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

- Сви ћемо заједно анализирати докле смо стигли и шта можемо да урадимо када је ријеч о изградњи аеродрома у Требињу. Не одустајемо од тога пројекта, који не само да би утицао на развој Херцеговине већ читаве БиХ - подвукао је Ћурић за “Глас”.

Документ под називом “Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања меморандума за изградњу аеродрома у Требињу” између БиХ и Србије усвојио је Савјет министара крајем марта. Таква форма документа усвојена је након што је министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић повукла сагласност на нацрт меморандума о изградњи аеродрома у Требињу између двије земље. Недуго након таквог потеза Турковићеве градоначелник Дубровника Мато Франковић упутио је Савјету министара писмо у којем је навео да треба обуставити све активности на изградњи аеродрома у Требињу. Иако Сарајево опструише реализацију овог пројекта у Херцеговини, Српска наставља са даљим активностима у вези са прибављањем документације за изградњу аеродрома у Требињу.

Повезивање

Потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић казала је недавно “Гласу Српске” да је градња аеродрома у Требињу важна за повезивање у региону, као и развој туризма и привреде у БиХ.

- Жао ми је што аеродром још није изграђен, јер смо имали план како да то буде урађено и завршено много раније - навела је Михајловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана