Шта се крије иза новог програма УСАИД-а: “Табла” води ка централизацији

Драгана Орловић
Шта се крије иза новог програма УСАИД-а: “Табла” води ка централизацији

Бањалука - Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) спремна је да издвоји осам милиона долара за развој критичког мишљења студената у РС и ФБиХ, а тим новцем обучавали би и професоре, јер су им, како наводе, методе учења застарјеле па само рецитују лекције, а млади их помно записују.

Програм ове агенције под називом “Табла” трајао би пет година, а за његову реализацију већ су изабрали педагошке заводе и факултете у Бањалуци, Сарајеву и Мостару.

- Професионални развој учитеља, наставника и професора у Републици Српској и кантонима ФБиХ има различит приступ, због тога што је образовни систем децентрализован. Циљ “Табле” је да помогне у интеграцији висококвалитетне обуке наставника, као и у развоју инфраструктуре - наведено је на сајту УСАИД-а.

Образовни систем у БиХ, како пишу Американци, није имун на политику, што одвраћа пажњу од побољшања његовог квалитета.

- Многе школе су сегрегиране на основу етничке припадности, а уџбеници увелико појачавају те подјеле. Све то је повезано са застарјелим наставним плановима и програмима, па су резултат студенти неразвијеног критичког мишљења - наведено је у програму “Табла”.

Истичу и да планирају да уложе новац у постојећу инфраструктуру образовних установа, за шта постоји иницијатива и да се друге америчке владине агенције укључе у овај програм.

И док у овој америчкој агенцији имају детаљно разрађен план како би мијењали наш образовни систем, директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже да му се још нико из УСАИД-а није ни обратио са приједлогом потенцијалне обуке и улагања. Скептичан је и оцјењује да није први пут да се на овај начин покушава американизација младих на овим просторима.

- Готово сви амерички пројекти, а посебно из ове агенције, у посљедњих 25 година имали су само један циљ, а то је да промијене свијест нашег народа и да покушају централизовати образовни систем у БиХ - сматра Дамјановић.

Дамјановић поручује да се овим пројектом покушава утицати на српски народ да се одрекне свега онога што га обиљежава.

- Оно што је можда још и важније јесте питање са ким они уопште разговарају о тренутном стању у нашем школству - сматра Дамјановић и додаје да ће, ако се и када им се у Заводу буду обратили, тада имати став и методе како треба поступити.

Додаје и да се амерички образовни систем разликује од државе до државе и да је на веома ниском нивоу квалитета, тако да они немају шта да понуде.

- У свим међународним тестирањима, њих нигдје нема, нити остварују неке резултате. Њима није ни циљ да побољшају наш образовни систем, већ сигурно сасвим нешто друго - закључио је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана