Радован Караџић: Нисам крив, у Хагу се суди српском народу

Нада Вранковић
Радован Караџић: Нисам крив, у Хагу се суди српском народу

Хаг - Бивши предсједник РС Радован Караџић рекао је у сриједу у завршној ријечи на суђењу у Хашком трибуналу да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности за које је оптужен и да се у Хагу суди српском народу.

- Српски народ је оптужен. Знам истину, а и тужилаштво зна истину, али они покушавају да обману суд. Цијенио сам упозорења Судског вијећа да не браним српски народ, него да се браним сам, јер српски народ није оптужен. Али, српски народ јесте оптужен - навео је Караџић.

Он је истакао да је тврдња да су он и други оптужени Срби учествовали у заједничком злочиначком подухвату пала.

- Тужилаштво Хашког трибунала дубоко вријеђа Србе измишљањем оптужбе о удруженом злочиначком подухвату. Срби су најтежи народ за лидера, јер не слушају и нису овце да им се може нешто наметнути. Тужилаштво својим слабашним алузијама без правог доказа покушава да уведе Судско вијеће у заблуду да из необавезних реченица извлачи закључке - рекао је Караџић и додао да је намјера Срба била да заштите оно што имају у БиХ те да је било злочина које су чинили појединци и паравојне формације, али да они нису имали никакве везе са институцијама РС.

Први предсједник РС казао је да се од аустроугарских процеса није догодило ништа погрешније од рата који је наметнут и суђења након њега.

- Много пристојних људи, углавном Срба, осуђено је на велике казне, а, истовремено, ослобођени су непосредни злочинци над Србима. Ако сам ја луд, је ли лудо милион и по Срба који су давали синове у ровове да бране домове - рекао је Караџић и наводећи таксативно оригиналне цитате из својих пријератних и ратних наступа демантовао тврдње тужилаштва о наводним ратнохушкачким наредбама.

Он је истакао да ће иза њега остати добра дјела и напори да буде избјегне рат и патње током рата.

- Шта би дало тужилаштво да је нашло макар једну моју двоструку наредбу - да сам јавно тражио мир, а тајно наређивао нападе, као што је то случај са списима муслиманске стране - упитао је Караџић пред Судским вијећем Хашког трибунала.

Он је казао да су Срби нудили муслиманима да направе своје општине и своје полицијске станице.

- Тадашњи муслимански војни лидер Сефер Халиловић инсистирао је да се не преговара са Србима, већ да се крене са нападима - рекао је Караџић и упитао зашто Тужилаштво није ниједном навело да је молио Алију Изетбеговића да опозове објаву рата.

Завршне ријечи

Радован Караџић има на располагању десет часова да изнесе завршну ријеч на суђењу у којем је оптужен у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности.

Хашко тужилаштво завршну ријеч дало је 29. септембра наводећи да је Караџић био покретачка сила политике етничког чишћења. Тужилаштво је у поднеску затражило доживотну затворску казну за Караџића, а пресуда би могла бити изречена крајем 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана