Парастос за 69 Срба погинулих на Петровдан

РТРС
Парастос за 69 Срба погинулих на Петровдан

Залазје - Служењем парастоса код спомен-костурница страдалима у два посљедња рата на Залазју код Сребренице, прислуживањем свијећа за покој душа 69 погинулих на данашњи дан 1992. године и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје, данас су обиљежене 22 године од великог српског страдања у сребреничкој општини.

Цвијеће на спомен-обиљежје положили су изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, делегације републичке и општинских организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, борачких организација Сребренице, Братунца и Зворника, те неколико страначких делегација.

Претходно су чланови породица погинулих, саборци и борачка и општинске делегације Сребренице и Братунца положиле цвијеће на Војничком гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број страдалих, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба, а велики број их је рањен.

Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године на Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Након више од годину дана ови посмртни остаци су идентификовани и сахрањени лани на Петровдан, а за још 12 Срба несталих тог дана и даље се трага.

Четковић је запитао коме су сметали мирни људи толико да их свирепо побију, који су на велики православни празник Петровдан били у свом селу.

"Сметали су само што су Срби и никада их нећемо заборавити и одустати од тражења правде и одговорности оних који су починили злочин над овим људима, рекао је Четковић.

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, те Тужилаштва и Суда БиХ.

Они су указали на то да још није нико процесуиран за бројне масакре и злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле над Србима у посљедњем рату, убивши око 1.500 српских цивила и војника, од којих су више од половине масакрирали.

И ове године на Залазју је поновљено да Борачка организација, породице и саборци неће одустати од правде и доказивања истине о српском страдању у овом крају.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Младен Грујичић истакао је да нико за 22 године није одговарао за овај, као и остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу.

"Овдје је настављен муслимансаки пројекат етничког чишћења Срба са подручја Сребренице и Братунца започет у априлу 1992. године. Након Гнионе, Гостиља, Чумавића, Осетка, Ратковића, Крњића и Брежана хорде Насера орића упале су у ово село и починиле масакр. Десет заробљених још није нађено, а наше мајке, браћа и сестре још чекају правду", рекао је Грујичић.

Он је поручио међународном правосуђу да је у Сребреници српско становништво процентуално више страдало од Бошњачког, а институцијама Републике Српске да не дозволе да овај злочин остане без казне, те да учине све да се починиоци злочина открију и процесуирају или да се укину Тужилаштво и Суд БиХ који процесуирају и осуђују само Србе, а опструишу процесе против оних који су починили злочине над српским становништвом.

Драгица Лазаревића, којој су на Петровдан на Залазју погинули муж и два брата и размијењени су, каже да јој је лакше након што су сахрањени, али и даље боли неправда што нико није одговарао за мучења и убиства заробљених без суђења и права на одбрану.

"Тражимо да злочинци напокон одговарају или да се укида правосуђе БиХ", поручила је ова огорчена жена.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско и планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 18. меморијални и културно-спортски програм "Петровдански дани" који су, поводом 22 године од страдања сребреничких Срба, организовали Борачка организација и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Црквена општина Сребреница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана