На поплављеним подручјима нема заразе

Г.О. Срна фото: А. Чавић
На поплављеним подручјима нема заразе

Бањалука - Епидемиолошка ситуација на поплављеним подручјима у Републици Српској је задовољавајућа и за сада нема пријава заразних болести у епидемијском облику, иако оне појединачно постоје, што је уобичајено, рекла је епидемиолог у Институту за јавно здравство Српске Јања Бојанић.

"Првенствено смо фокусирани на цријевне заразне болести, али овакве елементарне непогоде носе са собом и обољења других система, која се могу пренијети путем коже, слузокоже, па и респираторних органа", појаснила је Бојанићева.

Она је на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци навела три начина преношења заразе у оваквим ситуацијама, а то су вода, храна и неадекватна хигијена.

"Институт свакодневно прати квалитет воде на подручју Српске. Вода се смије користити само ако је потпуно хигијенски исправна, а ако није - морају се користити алтернативни извори, флаширана вода и цистерне и у крајњој мјери прокувана вода", напоменула је Бојанићева.

Што се тиче хране, све намирнице које су дошле у додир са водом из поплавног таласа не смију се користити. Посебна пажња у том погледу посвећује се колективним смјештајима, који су под надзором санитарне инспекције.

"У овом периоду веома су важне мјере механичког чишћења, прања објеката, након чега слиједи дезинфекција, дезинсекција и дератизација. Протеклих дана завршено је епидемиолошко извиђање у бањалучкој регији и у току је дезинфекција", напоменула је Бојанићева.

Институт за јавно здравство ангажован је на чишћењу и епидемиолошком извиђању у Добоју, а у оним просторима гдје је адекватно чишћење обављено почела је дезинфекција.

Бојанићева каже да се планира свеобухвтна акција за Добој, захваљујући којој би до краја седмице овај град у санитарно-хигијенском погледу могао бити поприлично услован.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Амела Лолић рекла је да данас почиње дезинфекција поплављених објеката у Шамцу и Бијељини, уз апел грађанима да чисте своје објекте водом и било којим детерџентом који им је доступан.

Она је савјетовала грађанима да посебно пазе на инсталације, да не би дошло до још већих посљедица, али и да приликом чишћења буду опрезни и добро заштићени јер у наплавној води има и змија.

"Изузетно су важне мјере личне хигијене, поготово прање руку, али и чистоћа посуђа које се користи. На тај начин можемо спријечити појаву заразе и њено преношење, што је у оваквим ситуацијама од посебног значаја", нагласила је Лолићева.

Начелник Центра за заштиту од зрачења при Институту за јавно здравство Јелена Маринковић рекла је да је провјерено стање свих радиоактивних извора на подручју Добоја и утврђено да се сви налазе на својим локацијама, те да нема никакве опасности од радиоактивних зрачења.

"Веома је важно да на поплављеним подручјима нема медицинских извора зрачења који могу довести у опасност становништво и животну средину", поручила је Маринковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана