Мајкић: Одбијање сусрета са амбасадором Израела - скандалозно и недипломатски

СРНА
Мајкић: Одбијање сусрета са амбасадором Израела - скандалозно и недипломатски

Сарајево - Одбијање сусрета са страним дипломатом, како је најавио да ће учинити предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић са амбасадором Израела за БиХ Давидом Коеном, скандалозно је и недипломатски, изјавила је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

"Амбасадор Израела Коен дошао је у БиХ у жељи да члановима Предсједништва БиХ објасни неке потезе своје земље у вези са ратом у Гази. То је прилика да чланови Предсједништва БиХ чују о проблему који се тичу свих и вјероватно би свако отворио врата да саслуша оно што ће рећи овај дипломата", рекла је Мајкићева.

Она је нагласила да су Изетбеговић и Комшић и до сада често иступали мимо свих дипломатских протокола и усаглашене спољне политике коју води Предсједништво БиХ, и познато је да су власти Републике Српске због тога биле веома често принуђене да оштро реагују.

"Подсјећам да чланови Предсједништва БиХ као колективни шеф земље морају бити дипломате. Дипломатија подразумијева стални контакт са дипломатским представницима других земаља на питањима рјешавања проблема спољне политике, посебно питања мира", рекла је Мајкићева.

Она сматра да су Изетбеговић и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић таквим понашањем сами себе елиминисали из улоге члана Предсједништва, те да су оваквим потезом учинили да је БиХ још једном заслужила епитет земље скандала.

За изјаву Изетбеговића да "слабост привлачи насилнике" и да је "наша слабост и неорганизованост привукла невољу", те "кад муслимани у свијету буду довољно јаки онда ће Њемачка и САД и сви остали реаговати како треба", Мајкићева сматра да представља поруку на обје стране.

"Прва порука је муслиманима: Јачајте, наоружавајте се и припремајте се за свети рат. Друга порука је свим осталим: Пазите шта ће се десити ако дирнете становништво муслиманске земље. Није први пут да Изетебеговић шаље овакве поруке", истакла је Мајкићева.

Она сматра да би на такве поруке требало да реагују они на које се те поруке односе, првенствено земље Запада - САД и Њемачка.

"Не могу да вјерујем да ће оваква порука проћи без одјека", напоменула је Мајкићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је у Сарајеву да је примио службени позив за сусрет са нерезидентним амбасадором Израела за БиХ Давидом Коеном, али да му "након 1.000 људи убијених у Гази по ко зна који пут, срце није то допустило". Он је додао да је разочаран реаговањем свијета и "поражен реаговањима" Њемачке и САД, који признају право Израела на одбрану.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да није примио службени позив за сусрет са нерезидентним амбасадором Израела у БиХ, али мисли да би било "дегутантно срести се с тим човјеком у тренутку ових дешавања у Гази".

С нерезидентним амбасадором Израела у БиХ Давидом Коеном 23. јула је разговарао члан Предсједништва БиХ, представник Републике Српске Небојша Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана