Лондон и Берлин нуде БиХ фондове ЕУ у замјену за реформе

Агенције
Лондон и Берлин нуде БиХ фондове ЕУ у замјену за реформе

Берлин - Британија и Њемачка су изложиле данас план за подстицање тежњи БиХ ка придруживању ЕУ, предлажући да се овој земљи одобре предприступни европски фондови у замјену за посвећеност нове владе БиХ институционалним реформама.

Шефови дипломатија Британије и Њемачке изнијели су овај приједлог на конференцији министара спољних послова Југоисточне Европе, која је данас одржана у Берлину, а чији су они домаћини, пренео је Ројтерс.

"Желимо да успијете - и желимо вас као чланицу Европске уније и европске породице", наводи се у отвореном писму британског шефа дипломатије Филипа Хамонда и његовог њемачког колеге Франк-Валтера Штајнмајера.

"Међутим, постоји само један пут као ЕУ - кроз реформе које помажу БиХ да достигне стандард управљања и економског развоја држава чланица ЕУ", упозорили су они.

Хамонд и Штајнмајер су изразили увјерење да "нема времена за губљење", пошто је економска ситуација у БиХ веома озбиљна.

У њиховом приједлогу се од БиХ тражи да се писаним путем обавеже на институционалне реформе на свим државним нивоима, што ће је учинити компатибилнијом са ЕУ.

Лондон и Берлин, такође, траже од Босне да усагласи агенду за шире политичке и економске реформе које ће је приближити приступним критеријума европског клуба.

Заузврат, Британија и Њемачка ће настојати да задобију подршку европских земаља за одобравање Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ, чиме би јој се одобрила и претприступна новчана средства ЕУ у сврхе поспјешивања даљих реформи.

Британски Форин офис је саопштио да се нада да ће то бити одобрено на састанку шефова дипломатија ЕУ 12. децембра.

"Ако БиХ жели да се придружи ЕУ и да ужива све предности чланства, онда ће морати и да испуни услове за чланство који се примјењују на све будуће чланице", поручују у писму шефови дипломатија Британије и Њемачке.

Британска агенција оцјењује да Лондон и Берлин очито имају намјеру да искористе недавно одржане изборе у БиХ као прилику да подстакну реформе "машући шаргарепом у облику фондова ЕУ и стављајући економију испред политичких реформи".

Реформе изискују споразум свих странака, док се реизабрани лидер Републике Српске Милорад Додик, који се залаже за лабаву конфедерацију између РС и ФБиХ, снажно противи јединственијој држави, напомиње Ројтерс.

Међутим, с обзиром на то да је економија БиХ посустала и ослања се на помоћ Међународног монетарног фонда како би попунила растући буџетски дефицит, Британија и Њемачка се надају да би привлачност приступа фондовима ЕУ и, евентуално, њеном јединственом тржишту од 500 милиона људи, могла да поспјеши институционалне промјене у БиХ, закључује британска агенција.

Лагумџија поздравио иницијативу

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољњих послова Босне и Херцеговине Златко Лагумџија учествовао је на 6. Аспен конференцији министара вањских послова југоисточне Европе, која је данас одржана у Берлину у организацији Аспен Институте Германџ.

Током боравка у Берлину Лагумџија се састао са министром спољњих послова Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Филипом Хамондом, с којим је разговарао о иницијативи Уједињеног Краљевства и Њемачке, која представља конкретизацију новог приступа Европске уније према БиХ, дефинисаној у априлу ове године. Она садржи потребне реформе како би се откочио ЕУ интеграцијски процес БиХ, саопштено је из Канцеларије за односе с јавношћу Министарства спољњих послова БиХ.

О иницијативи Уједињеног Краљевства и Њемачке, као и о потребним реформама, Лагумџија је разговарао и са министром спољњих послова Савезне Републике Њемачке Франком-Валтером Штајнмајером.

Лагумџија је поздравио иницијативу Лондона и Берлина која је усмјерена на економске реформе, владавину права и функционалнију државу. Он је нагласио да садржај и обавезе кључних актера буду што прецизније како би нове власти одговорно приступиле реформским процесима.

Током састанка са министром Хамондом, Лагумџија је нагласио да је битно да се ЕУ интеграцијски процеси у БиХ врате у институције државе како би се осигурала њена функционалност, а уједно и одговорност носиоца власти за комплетан процес.

Саговорници су се сложили да је нужно да странке побједнице избора у БиХ што прије формирају власт на начин да владајућа већина буде формирана на основу чврстог опредјељења за проведбу брзих и ефикасних реформи.

БиХ треба што хитније отварање нових радних мјеста и економски развој, те испуњавање поглавља 23. и 24. правног насљеђа ЕУ о владавини права, као и јачање функционалности и административних капацитета државе.

У том смислу Лагумџија је нагласио да је од посебне важности успостава ефикасног механизма ЕУ координације који ће омогућити интензивирање активности на испуњавању услова који стоје пред БиХ када је у питању приближавање БиХ ЕУ.

У оквиру ширих уставних и структурних реформи остаје обавеза рјешавања проведбе пресуде ''Сејдић-Финци''.

Ове ставове Лагумџија је изложио на сесији посвећеној ревитализацији реформских процеса у БиХ на којој су заједно учествовали и министри спољњих послова Њемачке, Уједињеног Краљевства, Републике Хрватске и Републике Србије, Франк-Валтер Штајнмајер, Филип Хамонд, Весна Пусић и Ивица Дачић.

Лагумџија је на Аспен конференцији учествовао на позив министара спољњих послова Савезне Републике Њемачке и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Штајнмајера и Хамонда.

На Конференцији су учествовали и министри спољњих послова земаља западног Балкана, представници њемачких институција, Сједињених Америчких Држава, Савјета за регионалну сарадњу (RCC) те невладиних организација и угледних компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана