Караџић затражио поновно отварање доказног поступка одбране

Срна
Караџић затражио поновно отварање доказног поступка одбране

Београд - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од судског вијећа Хашког трибунала да одобри поновно отварање доказног поступка одбране.

Караџић је то затражио да би био обезбијеђен пријем депеше британског амбасадора Ајвора Робертса из јуна 1996, саопштено је из Хашког суда.

Та депеша се, како је наведено у Караџићевом захтјеву, односи на његово учешће и сазнања о егзекуцијама након пада Сребренице, преносе београдски медији.

Отварање доказног поступка одбране ради пријема тог документа неће, како је истакао Караџић, довести ни до каквог одгађања у судском поступку.

Караџић је навео да ће, уколико судско вијеће буде сматрало да је потребно унакрсно испитивање у вези са информацијама из те депеше, он, ако то Велика Британија дозволи, позвати амбасадора Робертса као свједока.

Влада Велике Британије је 23. октобра одбила захтјев Караџића да се та депеша употријеби јавно у поступку против Караџића пред Хашким судом.

Караџића оптужница терети за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Суђење му је почело у октобру 2009, а завршне ријечи на суђењу изнијели су крајем септембра Тужилаштво, а почетком октобра Караџић.

Пресуда би могла да буде изречена крајем 2015.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана