КОЛУМНА: Нова славенска алтернатива

Емил Влајки
КОЛУМНА: Нова славенска алтернатива

Нови, сиријски загријани, хладни рат између Запада и Русије, тражи неминовно сврставање неутралних земаља.

На Балкану се ради о Србији и државотворном ентитету Републици Српској. Како Србија ојачава пријатељске односе са Русијом, САД постају све нестрпљивије и предлажу преко своје организације, 'Атлантски савјет', 'Нову стратегију за Србију'. Другим ријечима, очекују да Србија својевољно уђе у амерички нео-колонијални систем. Конкретно, траже 'нормализацију односа' Београда и Приштине (читај: омогућавање уласка 'Косова' у ОУН), потпуно одвајање од Русије, потпуно укључивање Србије у НАТО европску заједницу, увођење санкција Русији, осуду Русије ради политике према Криму, признање одлучујуће улоге САД у регији Западног Балкана, а у сврху 'ојачаног пријатељског односа САД и Србије', прешутном напуштању Србије Републике Српске. О осуди САД-НАТО агресији на Србију, убојству више хиљаде цивила, уништењу српске привреде, баченим тонама осиромашеног ураниума у облику бомби, дводеценијској демонизацији Срба, те окупацији Космета ни ријечи.

Пошто ће Космет још дуго бити ван јурисдикције Србије, ради апсолутне подршке коју САД дају Приштини, а тко зна што ће још, много тога болног, Београд морати привремено урадити, стратегија Српских земаља мора бити слиједећа:

- Очување територијалног интегритета осталог дијела Србије;

- Интензивирано јачање свих могућих веза између Србије и Републике Српске.

Уствари, у овом часу и на дуги рок, очување и јачање државотворности Републике Српске је цондитио сине љуа нон, очувања саме Србије, а и српства уопће.

Наиме, убрзо ће се зорно показати да Вашингтон и Брисел неће ни у ком случају дозволити улазак Србије у Европу са задржавањем пријатељских веза Србије и Русије.

С друге стране, интензивирање 'пријатељских односа' САД и Србије по рецепту 'Атлантског савјета' значи суштинску смрт Републике Српске.

Политичка водства Србије и Републике Српске су тога апсолутно свјесна и не желе да се то деси. Поврх свега, Србији не преостаје још пуно времена да се одлучи на коју ће страну. Постоје индикатори који указују на то да је Србија изабрала свој пут: јачање српства преко чврсте повезаности Републике Српске и Србије. Другим ријечима, то значи отклон од НАТО европских интеграције. У вези тога се мора схватити слиједеће:

- Нема очувања Републике Српске без чврстог ангажмана Србије;

- Србија не може одржати свој просрпски пут (Република Српска + Србија) без помоћи Русије.

На помолу је, према томе, нова ос: Бања Лука – Београд – Москва.

Свако супротстављање томе (директно или прикривено) због ситних, политикантских, краткорочних циљева, значи издају српства и српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана