Драган Човић за Глас Српске: Не смијемо се коцкати без СНСД-а и СДА

Жељка Домазет
Драган Човић за Глас Српске: Не смијемо се коцкати без СНСД-а и СДА

У формирању власти немогуће је заобићи СНСД и СДА. Правити власт без њих било би неразумно и неодговорно. Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" лидер ХДЗ-а БиХ и новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

* ГЛАС: СНСД и ХДЗ БиХ су се договорили о учешћу у формирању власти на свим нивоима. Ко би вам се могао придружити?

ЧОВИЋ: Ту није у питању моје мишљење. Бирачи су јасно рекли да су побједници унутар хрватског корпуса ХДЗ БиХ, унутар српског СНСД и унутар бошњачког СДА са потенцијалним странкама СББ-ом или ДФ-ом. Разговори које водимо ових дана иду у том правцу да хитно направимо власт, али да она буде хомогена на свим нивоима да бисмо онемогућили било какве блокаде у спровођењу одлука. Вјерујем да ћемо наредне седмице, када се нађемо са представницима СДА, знати које су странке ту да можемо кренути у реализацију.

* ГЛАС: Да ли је могуће да буду заобиђени СНСД и СДА, као што се спекулише?

ЧОВИЋ: Што се мене тиче, СНСД и СДА је немогуће заобићи. Неке друге калкулације су могуће, али у њима не желим да учествујем. Као што смо ми заговарали да Хрвати имају легалне и легитимне представнике, то исто право имају представници српског и бошњачког народа. То треба уважавати. Технички би се нешто могло урадити, међутим, правити власт без СДА и СНСД-а било би неразумно, нерационално и неодговорно.

* ГЛАС: Недавно сте рекли да ће ХДЗ тражити позицију министра иностраних послова у Савјету министара. Да ли је на састанку са СНСД-ом било ријечи о томе?

ЧОВИЋ: Остајем код те изјаве иако се нисмо бавили кадровским питањима. Говорили смо о програмима и приоритетима и како их реализовати. Став ХДЗ-а је јасан. Од 1997. нисмо имали министра иностраних послова и због тога смо десетковани код спровођења иностране политике, а како осам година нисмо имали ни члана Предсједништва, онда и код вођења иностране политике. Тражимо министра иностраних послова или у најгорем случају замјеника, јер ја ћу бити у Предсједништву. О томе ћемо разговарати када партнери сједну за сто. Зна се да Бошњаци имају предсједавајућег Савјета министара, а све остало биће плод договора.

* ГЛАС: Да ли ће ХДЗ БиХ тражити поновно учешће у Влади РС и да ли ће ХДЗ БиХ обезбиједити СНСД-у учешће у Влади ФБиХ?

ЧОВИЋ: То дају резултати. ХДЗ има свог потпредсједника у РС Јосипа Јерковића и сасвим је сигурно да ћемо имати једног министра у Влади РС. СНСД је једина српска странка која има своје представнике у Дому народа Парламента ФБиХ и сасвим је извјесно да ће по тој основи бити у власти. У ком капацитету ће то бити, видјећемо, али ме не би изненадило то да буде у пуном као што СДА и ХДЗ очекују да буду дио власти у РС.

* ГЛАС: Младен Иванић тврди да ће он диктирати ко ће са српске стране у Савјет министара БиХ?

ЧОВИЋ: Савјет министара не бирају чланови Предсједништва БиХ. Знамо да је мандатар овога пута Бошњак и улога Иванића и мене ту је симболична, јер треба да подржимо приједлог СДА. Савјет министара се потврђује у парламентарној процедури и о његовом саставу одлучују парламентарне већине. Немам ништа против тога да се Иванић са својим колегама консултује како направити власт, међутим, кључ има Парламент, а не Предсједништво.

* ГЛАС: Да ли се може десити да БиХ поново западне у ћорсокак због различитих комбинаторика?

ЧОВИЋ: Не вјерујем да ће се то десити, али је могуће. Због различитих покушаја изигравања легитимне воље хрватског народа раније смо и западали у ћорсокак. Због таквог понашања према нама добили смо кризу коју смо имали и на коју више нисмо могли наћи одговоре. Због тога сам увјерен да никоме неће пасти на памет да спекулише и реално сам оптимистичан да до краја године можемо имати власт на свим нивоима или бар дефинисане носиоце власти. Можемо завршити посао када је ријеч о Народној скупштини РС и кантонима до краја новембра. То нам даје основу да у децембру можемо доћи до мандатара за Владу ФБиХ и Савјет министара БиХ. Много тога је у рукама СДА и избору партнера који би им обезбиједили већину у кантонима гдје СДА има своју већину. То ХДЗ може у својим кантонима гдје је већина. То могу и Додик и СНСД у РС и онда смо на добром путу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана