Дачић и Лагумџија: Заједно јачи

Б92, Танјуг
Дачић и Лагумџија: Заједно јачи

Београд - Односи Србије и Босне и Херцеговине су у успону и заједничка је жеља да се таква динамика настави, оцјенили шефови дипломатија Србије и БиХ Ивица Дачић и Златко Лагумџија.

"Међусобно смо повезани и заједно смо много јачи него појединачно", рекао је Дачић на конференцији за новинаре послије састанка у Палати Србија.

Као добар примјер такве сарадње министри су навели донаторску конференцију за угрожене од поплава у Србији и БиХ, на којој је, како су заједно оцјенили, прикупљено више средстава него да су двије земље одвојено скупљале новац.

"Међународна заједница је позитивно оценила наш заједнички наступ", рекао је Дачић.

Србија је, према његовим рјечима, заинтересована за стабилност БиХ, за њен економски развој и постоји узајамна подршка на путу ка Европској унији.

Дачић је најавио и да ће се 22. августа у Берлину састати са министром спољних послова Немачке Франком Валтером Штајнмајером и да ће том приликом бити ријечи о билатералним односима Србије и Њемачке, консултацијама о српском предсједавању ОЕБС али и о конференцији о западном Балкану у Берлину 28. августа, којој ће присуствовати премијери, министри спољних послова и економија земаља региона.

Лагумџија је истакао да Србија и БиХ представљају узор за регионалну сарадњу и да је на данашњем састанку било ријечи о унапредјењу односа двије земље.

"Уједињени у региону можемо учинити много више ако будемо радили заједно", рекао је Лагумџија.

"Правни механизам за спречавање одласка на ратишта"

Потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да треба пронаћи правни механизам за спречавање одласка држављана Србије на страна ратишта и додао да заједнички одговор треба тражити са земљама Европске уније.

"Није добро за интересе Србије да наши држављани учештвују у разним сукобима широм света и треба наћи правни механизам како да се то убудуће што више ограничи", рекао је Дачић на конференцији за штампу након разговора са министром спољних послова Босне и Херцеговине Златком Лагумџијом.

Према његовим ријечима, није проблем само Украјина гдје се грађани Србије боре на обије стране, већ и учешће неких држављана у Сирији, Блиском истоку и Ираку, односно исламским екстремистичким групацијама.

"Треба да нађемо заједнички одговор заједно са ЕУ јер Унија има сличне проблеме и треба да нађемо механизам како да се то убудуће спречи", навео је он.

Лагумџија је оцјенио да одлазак људи са простора Балкана на ратишта широм свијета представља резултат онога што се овде догађало посљедњих 20 година, атмосфере ратовања у којој су настале различите идеологије подјеле и сегрегације.

"Зато је јако важан убрзани пут Србије и Босне и Херцеговине, као и читавог региона према европским интеграцијама и сасецање у коријену тог проблема. А коријен тог проблема је идеологија подјељених друштава, умјесто јединство у различитости који је овај простор увијек био и на којем модерна Европа почива", рекао је Лагумџија.

Неправда и сиромаштво, бесперспективност како у БиХ тако и у Србији такође у великој мјери тјерају људе на то, додао је шеф дипломатије БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана