Цвијановић: Одлука ММФ-а није изненађење

Срна
Цвијановић: Одлука ММФ-а није изненађење

Бањалука - За премијерку Републике Српске Жељку Цвијановић није изненађење став Међународног монетарног фонда (ММФ) да Босна и Херцеговина неће моћи повући шесту траншу кредита код те финансијске институције.

Она је додала да су услове за то били испунили ентитети, али не и државни ниво, што није први пут.

Како су данас објавили поједини медији, кредитни станд-бy аранжман Босне и Херцеговине с Међународним монетарним фондом (ММФ) поново је запао у тешкоће, након што је Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине одгодио разматрање измјена и допуна Закона о акцизама БиХ које се односе на хармонизацију стопе акциза на различите духанске производе.

Резидентни представник ММФ-а за Босну и Херцеговину Рубен Атоyан изјавио је да недоношење поменутих измјена Закона о акцизама на државном нивоу онемогућава закључење шестог прегледа испуњења обавеза БиХ у оквиру станд-бy аранжмана.

Цвијановић је поновила и да су на крају од ММФ-а круто постављени одређени услови које је неопходно испунити, односно усвојити нови закон о раду.

Цвијановић је у изјави новинарима у Баналуци навела да ММФ жели да се настави тај ангажман, те да се донесе нови закон о раду, што хоће и Влада, али да уз договор социјалних партнера и поштивање радничких права.

Аранжман ММФ-а је, каже, повољан с аспекта висине каматне стопе, али захтјеви постају ригидни, као што је случај када је у питању тај закон.

Она сматра да се о новом закону о раду сувише причало у

јавности, а мало се о томе разговарало између надлежних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана