БиХ не зна да стижу адвокати из САД

Танjуг
БиХ не зна да стижу адвокати из САД

Сарајево - Министарство правде БиХ не располаже никаквим званичним информацијама да ће САД у 14 земаља Балкана, Блиског истока и Африке послати 70 државних адвоката.

Сједињене Америчке Државе наиме, требало би да пошаљу адвокате ради истраге и привођења правди терористичких бораца, страних и повратника, из Сирије.

Из Министарства су за агенцију Фена навели да, у складу с тим, нису у могућности да дају коментар на ту тему.

Како су пренијели медији у региону, САД су у четвртак објавиле да ће послати седамдесетак државних адвоката, између осталог, и у БиХ. Сарадња ће се, између осталог, остваривати у области "размене информација, истраге, судског прогона и борбе с насилним екстремизмом".

Наведено је и да ће ти државни адвокати, поред БиХ, радити и у Албанији, Хрватској, Србији, Косову, које се наводи засебно, као и у неименованим земљама сјеверне Африке и Блиског истока, "од Алжира и Марока до запада Африке".

РТРС је пренијела да је такву информацију објавио амерички министар правосуђа на одласку Ерик Холдер, након радног састанка с европским колегама.

"Уз подршку за борбу против тероризма при Стејт Департменту, министарство правосуђа је именовало савезне државне тужиоце и високе саветнике за заштиту законитости у кључним подручјима, да би остварили сарадњу са земљама које желе да побољшају своју способност спровођења истраге и привођења страних терористичких бораца правди", рекао је Холдер.

Министар је најавио да ће ти правни стручњаци осигурати "важну помоћ нашим савезницима у судском прогону повратника из Сирије".

Како је речено, они неће уводити амерички правни систем, већ ће провјерити имају ли ове земље законе усклађене са УН конвенцијом о сузбијању тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана