ГС УН усвојила резолуцију о прекиду ватре у Појасу Газе

Танјуг
ГС УН усвојила резолуцију о прекиду ватре у Појасу Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 67. дан. Израелска војска пронашла је тијела два таоца које је заробио покрет Хамас у Појасу Газе, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

Палестинско предсједништво поздравило усвајање резолуције о Гази у ГС УН

Палестинско предсједништво поздравило је данашње усвајање резолуције о хитном прекиду ватре у Генералној скупштини Уједињених нација и позвало земље које су гласале за резолуцију да натјерају Израел да је примијени.

За усвајање резолуције гласале су 153 земље, против је било 10, а уздржане су биле 23 чланице УН.

ГС УН усвојила резолуцију о прекиду ватре у Појасу Газе

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је данас резолуцију којом се позива на хитан прекид ватре у Појасу Газе.

За усвајање резолуције гласале су 153 земље, против је било 10, а уздржане су биле 23 чланице УН. Међу државама које су подржале резолуцију је и Србија, а против су били Израел и Сједињене Америчке Државе.

Резолуцијом се тражи “моменталан хуманитарни прекид ватре”, као и да се “све стране придржавају својих обавеза према међународном праву, укључујући међународно хуманитарно право, посебно у погледу заштите цивила”.

Поред тога, позива се на “тренутно и безусловно ослобађање свих талаца” и на “обезбеђивање приступа хуманитарне помоћи” у Појас Газе. Нацрт резолуције поднијела је група од 20 арапских земаља и Организација за исламску сарадњу.

ГС УН: Нису усвојени ни аустријски, ни амерички амандман на резолуцију о Гази

На данашњој сједници Генералне скупштине Уједињених нација нису усвојени ни аустријски, ни амерички амандман на нацрт резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе.

За приједлог Аустрије, који је подразумијевао додатак на резолуцију да таоце држе “Хамас и друге групе”, гласало је 89 чланица, 61 је била против, док је 20 било уздржано.

За приједлог САД, у којем се осуђује напад Хамаса на Израел 7. октобра и киднаповање цивила, гласале су 84 чланице, 62 су биле против, а 25 је било уздржано. Да би амандман био усвојен, потребна је двотрећинска подршка чланица Уједињених нација.

Амбасадор Израела у УН: Jош једна лицемјерна резолуција

Амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан изјавио је данас да ће Генерална скупштина УН гласати о “још једној лицемјерној резолуцији”.

-Не само да ова резолуција не осуђује Хамас за злочине против човjечности, него уопште не помиње Хамас. То ће само продужити смрт и разарања у региону - рекао је Ердан у Генералној скупштини УН.

Додао је да је једина намјера Хамаса да уништи Израел и да је та палестинска милитантна група, према његовим ријечима, потврдила да ће понављати своје злочине изнова и изнова док Израел не буде престао да постоји.

-Па зашто би ико желио да помогне Хамасу да настави своју владавину терора и оствари своју сатанистичку агенду. Сви знамо да такозвани хуманитарни прекид ватре у овој резолуцији нема никакве везе са хуманошћу. Израел већ предузима све мјере да олакша улазак хуманитарне помоћи у Газу - истакао је израелски дипломата. Он је навео да је потребно да се Хамас позове на одговорност, додавши да прекид ватре значи само једно - “опстанак Хамаса”.

-Искрено, не знам како неко може да се погледа у огледало и подржи резолуцију која не осуђује Хамас и чак не помиње Хамас по имену - рекао је Ердан.

У нацрту резолуције која је представљена у ГС УН тражи се “моменталан хуманитарни прекид ватре”, као и да се “све стране придржавају својих обавеза према међународном праву, укључујући међународно хуманитарно право, посебно у погледу заштите цивила”.

Поред тога, позива се на “тренутно и безусловно ослобађање свих талаца” и на “обезбеђивање приступа хуманитарне помоћи” у Појас Газе. Овај приједлог поднијела је група од 20 арапских земаља и Организација за исламску сарадњу.

Деветнаест талаца проглашени мртвим

Израел је прогласио мртвим 19 од 135 људи који се налазе у заточеништву у Гази, након што је објавио да су војници извукли тијела два таоца.
На листи од 19 лица налази се држављанин Танзаније, саопштено је из Владе.
Танзанија је саопштила да су двојица њених држављана, обојица студенти пољопривреде, међу 240 људи које је Хамас узео као таоце током напада на јужни дио Израела 7. октобра.
Прошлог мјесеца потврђено је да је један од Танзанијаца мртав.

„Волстрит џурнал“: ИДФ почео да упумпава морску воду у Хамасове тунеле у Гази

Израелска војска (ИДФ) почела је да упумпава морску воду у Хамасов тунелски комплекс у Појасу газе, објавио је данас „Волстрит џурнал“, позивајући се на неименоване изворе.

Према писању америчког листа, процес упумпавања морске воде вјероватно ће трајати недјељама.

Поједини званичници америчке администрације рекли су да би тај процес могао да помогне у уништавању тунела, у којима палестинска милитантна група наводно крије таоце, борце и муницију. Други званичници су изразили забринутост да би морска вода могла да угрози залихе чисте воде у Гази.

Из ИДФ-а и израелског министарства засад нису реаговали на писање америчког листа. Пронађена тијела два таоца

Израелска војска пронашла је тијела два таоца које је заробио покрет Хамас у Појасу Газе, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

“Током операције у Гази, тијела талаца Едена Закарије и наредника Зива Дада извукле су специјалне снаге ИДФ-а и вратиле их у Израел”, саопштила је војска на свом каналу на “Телеграму”.

Припадници Хамаса су након напада на јужни дио Израела 7. октобра одвели у Појас Газе око 240 талаца, међу којима су Израелци и страни држављани.

Бајден: Израел почиње да губи подршку због неселективног бомбардовања Газе

Амерички предсједник Џо Бајден изјавио је данас да Израел почиње да губи подршку међународне заједнице својим неселективним бомбардовањем Појаса Газе у којем су убијене хиљаде палестинских цивила.

-Почињу да губе ту подршку . рекао је Бајден, преноси Ројтерс. Додао је да израелски премијер Бењамин Нетанијаху треба да промијени своју “тврдолинијашку владу”.

Блинкен: Израел не смије да дозволи да се прошири конфликт на Блиском истоку

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је потребно да Израел начини све неопходне кораке да се конфликт на Блиском истоку не прошири.

"Државни секретар Блинкен разговарао је телефоном са чланом ратног кабинета Израела, министром Бенијем Ганцом. Њих двојица су разговарали о актуелним напорима да се омогући безбједан повратак свих преосталих талаца, повећа ниво хуманитарне помоћи и спријечи ширење конфликта", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Он је навео да је Блинкен нагласио хитну потребу да се начине позитивни кораци ка деескалацији тензија на Западној обали и нагласио да Израел мора да предузме све мјере да се избјегну цивилне жртве.

"Блинкен је напоменуо да САД остају посвећене остваривању опипљивих корака ка формирању палестинске државе", истакао је Блинкен.

Ганц је у понедјељак увече рекао да је разговарао са Блинкеном и истакао да међународна заједница мора да осигура да држава Либан заустави Хезболахове нападе на Израел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана