Весељи поново тражи кућни притвор, Мехмети дао гаранције

Tанјуг
Foto: гс

ХАГ - Браниоци једног од некадашњих шефова ОВК Кадрија Весељија поднијели су трећи захтјев за његово пуштање из притвора у Хагу, тражећи кућни притвор на Косову уз гаранције да ће поштовати услове и ограничења у комуникацији, које му наметне суд.

У новом захтјеву за пуштање из притвор, адвокати тврде да је сада директор косовске полиције Самедин Мехмети доставио судији за претходни поступак јасне гаранције које се директно баве и ублажавањем јединог ризика који је судија идентификовао у својој претходној одлуци, којом је одређивање кућног притвора Весељију одбијено.

Тај ризик се односио да опасност да ће неконтролисани разговори између Весељија и његове породице и посјетилаца могли да ометају напредак који се против њега води у Хагу због ратних злочина на КИМ.

Поменуте гаранције нису објављене и за сада су строго повјерљиве, у складу са захтевом Мехметија.

"Писмо директора полиције, потврђује да су полицијске снаге више него способне и вољне да спроведу све услове или наређења која добију од судије за претходни поступак за привремено пуштање окривљеног на слободу или о другим питањима.

Такође наводе да су полицијске снаге на Косову боље опремљене за спровођење услова које би наметнуо суд од својих колега у Притворској јединици суда у Хагу.

Весељивеви браниоци су се такође жалили на дужину времена које је он већ провео у притвору , а то је више од годину дана, а да се још не назире почетак суђења, за шта прие свега криве Специјализовано тужилаштво Косова.

Из безбедносне перспективе, кућни притвор предвиђен овим условима је категорички једнако снажан безбједносни протокол као и они које обезбеђује Притворска јединица Специјалног суда. Једина релевантна разлика је у томе што ови протоколи дозвољавају господину Веселију да проведе период пред суђење са супругом и малом децом", наводи се у захтјеву.

Поред Весељија, у овом предмету су оптужени и Хашим Тачи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Весељијеви адвокати жалили су се због кршења уставних права окривљеног, док су Сељимијеви и Краснићијеви жалбе поднијели због форме оптужнице.

Специјализовано тужилаштво Косова терети их да су кривична дјела, која им се стављају на терет, извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у сјеверној Албанији.

Та дјела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била дио раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана