У Аустрији расте опасност од “вукова самотњака”

Агенције
У Аустрији расте опасност од “вукова самотњака”

БЕЧ - На екстремно десничарској сцени у Аустрији никада до сада није било толико оружја као данас, упозорава историчар из Документационог архива аустријског отпора Андреас Пехам.

Екстремно десничарске активности представљају опасност по демократију, указује се и у извјештају Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма, у којем се наводи да, као и код десничарског нападача у њемачком Халеу, и у Аустрији постоји растућа радикализација прије свега преко интернета.

Тврду срж аустријске десничарске и неонацистичке сцене надлежне службе процењују на 1.000 до максимално 2.000 особа. Та сцена је подијељена у више група.

Прву групу чине чланови нацистичке мреже, која је успостављена по узору из Велике Британије “Крв и част”, која је активна прије свега у покрајинама од Форарлберга до Штајерске и која организује неонацистичке концерте.

Та неонацистичка субкултура и скинхед сцена има тијесне везе са криминалним миљеом.

Другу групу, од око 200 особа чини нека врста “остатка” неонацистичког сајта “Алпен Донау инфо”, а трећу и најактивнију групу чине “идентитаристи” око Мартина Селнера, који броје око 50 до 70 особа, а на њиховим демонстрацијама окупило се једном и 300 особа.

Пехам истиче да се садржајно ништа није мијењало, али да се сада користе само нови појмови и кодови. Покушавају се мобилисати нови људи указујући на наводну опасност од муслимана и свих који нису бијелци по становништво на Старом континенту.

- Без лудила преко социјалних мрежа о великој замјени становништва ти типови не би кренули у насиље - сматра Пехам додајући да је и нападач из њемачког Халеа био такозвани “вук самотњак”. И аустријске службе упозоравају да ће такви “вукови самотњаци” убудуће бити све бројнији.

- Они готово да нису повезани са реалним свијетом, али интернет им омогућава да се осјећају као дио једне групе и из тог осјећања они црпе снагу и легитимацију за своја недјела - каже Пехам.
 

 

Пораст насиља

Кривична дјела са десничарском позадином су све бројнија и премјештају се у виртуелни простор, а уједно расте и спремност на насиље, наводи се у извјештају Документационог архива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана