Сукоб у Украјини: Поново експлозије у подручју запорошке нуклеарке

ГС/Агенције
Самоходна артиљеријска јединица 2С3 „Багрем” прије почетка рада на положајима Оружаних снага Украјине у Харковској области
Foto: Риа Новости | Самоходна артиљеријска јединица 2С3 „Багрем” прије почетка рада на положајима Оружаних снага Украјине у Харковској области

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 173. дан. Територијална одбрана самопроглашене Доњецке Народне Републике саопштила је данас да су четири цивила убијена, а да је 14 рањено у украјинском гранатирању ДНР. Нови Зеланд је послао 120 војника у Велику Британију како би помогао у обуци украјинских војника, саопштила је данас влада у Велингтону. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко изјавио је да ће градске власти учинити све да становници главног града имају гријање, али је, узимајући у обзир тренутне околности, позвао грађане да припреме топлу одјећу.

21.00 Шојгу и Гутерес разговарали о гранатирању “Запорожја”

Руски министар одбране Сергеј Шојгу разговарао је са генералним секретаром УН Антониом Гутересом о условима за безбједан рад нуклеарне централне “Запорожје”, саопштило је вечерас руско Министарство одбране.
У саопштењу се наводи да су Шојгу и Гутерес разговарали и о иницијативама за ублажавање услова за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива.

Агенција РИА “Новости” преноси да је тема разговора било и гранатирање притворног центра у селу Оленивка.

“Они су размијенили мишљења о раду жмисије за утврђивање чињеницаж у вези са инцидентом у притворном центру у селу Оленивка”, пише у саопштењу.

Према руском Министарству одбране, украјинске снаге су у ноћи 29. јула погодиле системом ХИМАРС притворни центар и тада је погинуло 50 украјинских зтавореника, а 73 су рањена.

19.00 -  Доњецк: Страни држављани оптужени као плаћеници

Суд у Доњецку оптужио је данас пет страних држављана који су заробљени у борби са украјинским снагама да су плаћеници и навео да би тројица могла да буду осуђена на смртну казну, јавили су руски медији.

Држављанин Велике Британије Џон Хардинг, Хрват Вјекослав Пребег и Швеђанин Матијас Густафсон, који су заробљени у лучком граду Маријупољу и његовој околини, суочавају се са могућом смртном казном, јавио је ТАСС.

Руска агенција је пренијела наводе судије да ће суђење бити настављено почетком октобра, пренео је Ројтерс.



17.30 - Експлозије одјекују у подручју запорошке нуклеарке

Украјинска војска опет гранатира Енергодар, експлозије су одјекнуле у граду и на подручју Запорошке нуклеарне електране, саопштиле су локалне власти.

Експлозије одјекују у подручју шестог енергоблока.

Украјинска војска већ два сата гранатира Енергодар са десне стране Дњепра, јављају локалне власти. Напад се изводи америчким хаубицама М-777.

Око 25 граната долетело у подручје централе.

Под ватром се нашло и село Ивановка. Службе хитне помоћи прикупљају информације о жртвама и штети на цивилној инфраструктури, преноси Спутњик.



15.30 - Запорожје: 30.000 људи поднијело захтјев за руско држављанство

Више од 30.000 људи поднијело је захтјев за руско држављанство у региону Запорожје, изјавио је данас шеф војно-цивилне администрације Запорошке области Јевгениј Балицки.

"Све више становника региона Запорожје подноси захтјеве за руско држављанство. До данас се у центрима за издавање пасоша разматра више од 30.000 таквих захтјева, поднијетих са комплетним пакетом неопходних докумената. У овој фази настављамо да радимо на механизмима за рјешавање одређених проблема у случајевима када процедуре за издавање пасоша касне", написао је Балицки на свом Телеграм каналу, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, 12 центара прима документа за издавање пасоша: три у Мелитопољу, два у Берђанску, а по један у Акимовки, Приазовију, Токмаку, Михајловој, Дњепропрудном, Енергодару и Каменки.

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је 25. маја указ којим се поједностављује процедура издавања руских пасоша за људе који живе у украјинским регионима Запорожје и Херсон.

15.00 -  Путин: Руска војска корак по корак ослобађа Донбас

Руска војска испуњава све задатке, корак по корак ослобађајући Донбас, изјавио је данас предсједник Русије Владимир Путин. 

"Током специјалне војне операције, наши војници, заједно са борцима Донбаса, часно испуњавају своју дужност, борећи се за Русију, за миран живот у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Они јасно испуњавају све постављене задатке, корак по корак ослобађајући Донбас", рекао је Путин на форуму "Армија - 2022", пренијела је агенција РИА Новости. ОПШИРНИЈЕ


14.30 - Продужено ратно стање за 90 дана

Парламент Украјине подржао је указ предсједника Владимира Зеленског о продужетку спровођења ратних закона и мобилизацији у земљи за 90 дана, до 21. новембра, саопштио је украјински посланик Јарослав Железњак.

"Парламент је подржао приједлог закона 7664 о продужетку спровођења ратних закона за 90 дана, до 21. новембра 2022. године. Врховна рада подржала је и приједлог закона 7665 о подршци указу о продужетку периода опште мобилизације", навео је Железњак у објави на "Телеграму".

Зеленски је представио приједлоге закона Врховној ради у петак, 12. августа. Ратно стање проглашено је у Украјини 24. фебруара, а продужено је 22. маја за 90 дана.

 

14.00 - Зеленски смијенио шефове три регионалне канцеларије СБУ

Предсједник Украјине Владимир Зеленски отпустио је данас шефове три регионалне канцеларије Украјинске безбједносне службе /СБУ/, након што је раније отпустио највишег званичника агенције позивајући се на распрострањену велеиздају међу агентима.
Предсједничким указом отпуштени су шефови канцеларија у Кијеву, Лавову и Тернопољу. Нови шеф кијевске канцеларије именован је одмах, а тек треба да се открије ко је именован за друга два регионална одјељења.

Чини се да је потез Зеленског наставак обрушавања на СБУ које је почело средином јула, када су отпуштени директор СБУ Иван Баканов, његов замјеник и шефови четири регионалне канцеларије, пише "Раша тудеј".

Осим обавјештајаца, Зеленски је под оптужбом за велеиздају смијенио и државног тужиоца Ирину Венедиктову

12.31-Москва: Елиминисано висе од 100 страних плаћеника код Харкова

Руска авијација елиминисала је више од 100 страних плаћеника у области Харкова, саопштило је данас руско Министарство одбране.

-Високопрецизно оружје ваздухопловних снага Русије погодило је пункт страних плаћеника у рејону насеља Золочев у Харковској области. Погинуло је више од 100 екстремиста из Пољске и Немачке, а више од 50 рањено - наводи се у извјештају, пренијела је агенција РИА Новости.

Додаје се да је руско ратно ваздухопловство напало борбене положаје 53. механизоване и 68. пјешадијско-стрељачке бригаде Оружаних снага Украјине код градова Угледар, Добропоље и села Вођаноје у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици.

-Губици ових јединица износили су више од 260 људи. У рејону Маринке артиљерци су ликвидирали око 70 одсто људства трећег батаљона 66. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, а на правцу Соледара 15. батаљон 58. моторизоване бригаде изгубио је више од половине војника и војне опреме -додаје министарство.

Руски војни ресор је прошле недеље саопштио да је од 24. фебруара, након почетка специјалне војне операције, у Украјину стигло 7.282 страних плаћеника - највише из Пољске, Канаде, САД, Румуније, Грузије и Велике Британије.

Од тога је 2.682 елиминисано, а 2.408 је побјегло из зоне борбених дејстава.

11.28 - Кличко грађанима Кијева: Спремите топлу одјећу

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко изјавио је да ће градске власти учинити све да становници главног града имају гријање, али је, узимајући у обзир тренутне околности, позвао грађане да припреме топлу одјећу.

Кличко је у интервјуу за портал Бабељ рекао да се власти спремају за све могуће сценарије и да би то требало да раде и грађани и да за сваки случај имају при руци топлу ојдећу, преноси Укринформ.

-Не искључујемо то да може бити терористичких напада, напада на пумпне станице. Разматрамо и овај сценарио - рекао је Кличко.

Замолио је грађане да припреме топлу одјећу, топлу ћебад и додао да се не искључује могућност да температура у становима буде неколико степени испод норме.

11.15 - Украјина: Погинуо један од најбољих војних пилота

Један од најбољих пилота Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Антон Листопад погинуо је током сукоба Русије и Украјине.
-Антон Листопад је погинуо у одбрани украјинске државе. Антон је 2019. године проглашен за најбољег пилота Ваздухопловства Оружаних снага Украјине - саопштио је Физичко-технички лицеј Ивано-Франковск, чији је Листопад био дипломац, преноси Укринформ.

Листопада је неколико дана прије смрти председник Украјине одликовао Орденом за храброст трећег степена.

Листопад је од почетка рата Русије и Украјине учествовао у борбама на истоку Украјине.
 

10.00- ДНР: Украјинска војска убила четири цивила, рањено 14

Територијална одбрана самопроглашене Доњецке Народне Републике саопштила је данас да су четири цивила убијена, а да је 14 рањено у украјинском гранатирању ДНР.

-Током претходног дана, у периоду од 14. августа од осам до 15. августа до осма часова, усљед гранатирања које је дошло од украјинске војске, убијене су четири особе, а још 14 цивила је рањено - навео је штаб Територијалне одбране ДНР, пренио је ТАСС.

У недјељу су званичници ДНР с извијестили да су три особе убијене, а да је 11 рањено.
 

8.34- Нови Зеланд помаже у обуци украјинских војника

Нови Зеланд је послао 120 војника у Велику Британију како би помогао у обуци украјинских војника, саопштила је данас влада у Велингтону.

Од послатих војника моћи ће да се формирају два тима за обуку пјешадије како би се оспособила украјинска војска за борбу, пренио је Ројтерс.

Обука око 800 украјинских војника ће бити изведена на једној од четири локације у Британији, а војници са Новог Зеланда неће путовати у Украјину, додала је новозеландска влада.

-Били смо јасни да напад на суверенитет једне земље и губитак невиних живота није прихватљив и не може се толерисати. Нећемо само осуђивати ријечима тај напад, већ ћемо пружити конкретну подршку- казала је премијерка Џасинда Ардерн.

Она је нагласила да војска Новог Зеланда неће учествовати у борбама у Украјини.
 

7.16 -Власти Запорошке области предлажу режим тишине око нуклеарке

Члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио је да је потребно прогласити режим тишине око нуклеарне електране Запорожје, која је, како тврди, стално на удару украјинске војске.

Рогов је за РИА Новости оцијенио да руководство УН и шефови дипломатије ЕУ не треба да говоре о демилитаризацији, већ о увођењу режима тишине и да предвиде најтеже санкције за гранатирање нуклеарних електрана.

-То би отријезнило украјинске националисте који уцјењују и гранатирањем доводе у опасност цијели свијет од нуклеарне катастрофе - рекао је Рогов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана