Сњежне падавине изазвале колапс у Европи (ФОТО/ВИДЕО)

Ивана Винчић
Foto: Танјуг/АП

МИНХЕН – Сњежне падавине направиле су велике проблеме у разним дијеловима Европе и наводи се да више од 60 одсто Европе покривено је сњежним покривачем.

Обилне сњежне падавине и мећаве широм европских земаља ове седмице оставиле су хиљаде градова и села без струје, након првог већег захлађења у сезони.

Снијег је пао и у Словенији. 

Снијег на Кредарици код Триглава нападао 180 центиметара, а у појединим дијеловима Словеније усљед обилних падавина дошло је до прекида у електроснабдијевању и обуставе саобраћаја.

Ватрогасци су интервенисали због обореног дрвећа, од којих су нека пала и на далеководе што је изазвало нестанак струје у неким областима.

Јак снијег на сјеверу Енглеске приморао је возаче да преноће у својим аутомобилима, а струју је изгубило више од 2.500 корисника, саопштили су данас званичници заједнице Лејк дисктрикт у Емблсајду.

Како се наводи, камиони су били заглављењи у снијегу, блокирајући аутопутеве и многи возачи су морали да нађу преноћиште дуж своје руте или да спавају у возилима, преноси АП.

Школе, цркве и извиђачке колибе коришћене су за пружање хитног склоништа спасеним путницима.

У Молдавији је током викенда пријављено да су четири особе погинуле, а два тијела су извучена из аутомобила који су били затрпани у сњежним наносима.

У Украјини је у јаким сњежним олујама живот изгубило десет људи у регионимаа Одеса, Харкив, Миколајив и Кијев. Хиљаду и пет стотина градова и села остало је без струје, а једна снежна олуја у Одеси оставила је 2.500 људи којима је потребна помоћ и око 850 возила на цестама.

Сњежно невријеме погодило је и југ Њемачке, а регион Минхена је у потпуности био блокиран.

Аеродром у Минхену поново је отворен у јутарњим часовима, али од 880 планираних летова отказано је око 560.

Отказана је и утакмица Бундеслиге између Бајерн Минхена и Унион Берлина.

Власти су замолиле становнике да остану код куће ради њихове сигурности.

Велики снијег је током ноћи падао и у Швајцарској, па се на друштвенима мрежама шире снимци снијега који нападао у Цириху.

Snow time in Zurich pic.twitter.com/WG0gRMKAW8

— Vibhu Prasad (@Vibhu_Prasad) December 2, 2023

Аеродром Схипол у Амсетрдаму такође је отказао десетине летова због сњежних падавина које се очекују у Холандији у поподневним часовима.

Аеродром је на војој страници објавио да је отказано близу 150 долазних и одлазних летова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана