Син предсjедника Бајдена оптужен због утаје пореза

Танјуг
Foto: Танјуг

ЛОС АНЂЕЛЕС - Америчко Министарство правде данас је оптужило сина предсjедника САД Џозефа Бајдена, Хантера, да није платио порез од 1,4 милиона долара док је трошио милионе долара на раскошан начин живота, наводи се у оптужници америчког суда у Калифорнији.

Ово је нова кривична пријава против Хантера Бајдена, који је оптужен за три кривична дjела и шест прекршајних пореских прекршаја, пренио је Ројтерс.

Министарство правде саопштило је да је истрага о Бајдену у току, а уколико буде проглашен кривим пријети му казна до 17 година затвора.

"Оптужени је четири године користио шему према којој није платио најмање 1,4 милиона долара федералних пореза, што је дуговао за пореске године од 2016. до 2019", наводи се у оптужници.

Додаје се да је умjесто тога трошио огромне суме "на дрогу, дjевојке, луксузне хотеле и некретнине за изнајмљивање, егзотичне аутомобиле, одjећу и друге предмете личне природе", укључујући преко 70.000 долара на рехабилитацију од дроге.

Адвокат Хантера Бајдена Ајби Лоуел изјавио је да је његов клијент у потпуности отплатио порезе, оптужујући америчког специјалног тужиоца Дејвида Вајса, који води истрагу против Хантера Бајдена, да се одрекао претходног споразума и за политичку пристрасност.

"Да је Хантерово презиме било које друго, а не Бајден, оптужнице у Делаверу и у Калифорнији, не би биле подигнуте", рекао је Лоуелл.

Он је истакао да је Вајс "подлегао притиску републиканаца" да поднесе раније оптужбе за оружје против Хантера Бајдена, написао је Лоуел.

Британска агенција напомиње да у оптужници стоји како је Хантер Бајден "прилично зарађивао" док је био у одборима украјинског индустријског конгломерата Бурисме, као и кинеског фонда за приватни капитал.

Тужиоци су рекли да је између 2016. и октобра 2020. године добио више од седам милиона долара укупног бруто прихода.

То обухвата скоро 2,3 милиона долара са његове позиције у управном одбору Бурисме између 2016. и 2019. године, каже се у поднеску.

"Оптужени је имао законску обавезу да плати порез на све своје приходе, укључујући приходе остварене у Украјини од његове службе у Бурсмином одбору, накнаде остварене склапањем послова са кинеским приватним капиталом, као и приходе остварене његовим радом као адвоката и из других извора", наводи се у оптужници.

Бијела кућа је одбила да коментарише ове наводе, а још увијек није јасно када ће се Хантер Бајден појавити на суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана