Прва посјета предсједника Француске Берлину за посљедње 24 године

Срна
Прва посјета предсједника Француске Берлину за посљедње 24 године

БЕРЛИН - Француски предсједник Емануел Макрон почиње данас тродневну посјету Њемачкој, што је прва посјета председника Француске Берлину за посљедње 24 године.

Макрон ће се састати са њемачким предсједником Франк-Валтером Штајнмајером, са којим ће посјетити неколико региона Њемачке и нагласити добре и јединствене односе између двије земље, објављено је на сајту њемачког предсједника.

Најављено је да ће Макрон и Штајнмајер данас прво посјетити фестивал демократије у Берлину поводом обиљежавања 75 година њемачког Основног закона и 35 година мирне револуције 1989. године која је довела до поновног уједињења двије Њемачке.

Позивајући Макрона као јединог страног државног госта на обиљежавање годишњице оснивања Савезне Републике Њемачке, Штајнмајер жели да истакне јединствен значај њемачко-француског пријатељства, наведено је у саопштењу.

Другог и трећег дана посјете, Макрон ће боравити у Дрездену и Минстеру, гдје ће са Штајмајером разговарати о заједничким изазовима двије земље, укључујући безбједност Европе и технолошке иновације.

Током посете Минстеру Макрону ће у уторак бити уручена Међународна вестфалска награда за мир, преноси РТРС.

Политиколог Ерик-Андре Мартин са Француског института за међународне односе оцијенио је да је главна порука Макронове посјете Њемачкој да је однос двије земље важнији него икад и да је то важно и за цијелу Европу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана