Прослава Божића посебно свечана у Бјелорусији

Приредио: Борис Ђурић
Прослава Божића посебно свечана у Бјелорусији

Божић је празник којег сви воле у Бјелорусији, десетогодишња Маша Громова се неколико мјесеци припремала за прославу, учећи божићне пјесме. Највише жели да читава година прође без туге у њеној породици.

- За нас је Божић радост што се Исус Христ родио и  што не умиремо већ живимо вјечно - каже Маша.

Прослава Божића у Бјелорусији, у којој има више од 1.100 православних храмова и осам милиона православаца, фокусирана је на учествовање у божићним литургијама, посјету вашарима, пјевању старих пјесама кољадки, међусобним посјетама и дијељењем слаткиша.

Према старој бјелоруској традицији, вечера за Бадње вече може почети  појављивањем прве звијезде на небу, након чега се ставља слама испод столњака и износи јело. Према вјеровању слама је подсјетник да се заиста велики догађаји дешавају у свакодневним ситуацијама.

Бјелоруси су очували своју вјеру у зимска чуда још од доба пагана, када славенски народи још нису знали за хришћанство. Један од најраширенијих божићних обичаја у Бјелорусији је када жене и дјевојке обилазе домове и пјевају кољадке, што је пагански обичај којег се Бјелоруси нису хтјели одрећи већ су га везали за Божић.

Њих често прате и машкаре углавном обучене у животињске коже или живописне костиме и одијела. Бјелоруски свештеници позивају људе, без обзира на њихову црквену оријентацију, да посматрају Божић као универзални празник. - Бог воли Бјелорусе, упркос чињеници да су изгубили вјеру у њега током неколико атеистичких декада - каже свештеник Дмитриј Сиваков, мислећи на период комунизма.

Ми, православни људи, додаје, смо увијек мислили на овај празник. За нас је он испуњен дубоким смислом.

Његова супруга Татјана, вјерује да се чуда дешавају чешће него што их људи примјећују. За Татјану је чудо када њено троје дјеце очекују почетак Божића. Кићење јелке и подјела поклона се у њеној породици дешава само на црквене празнике.

- Нисмо ми против прославе Нове године већ желимо да празнике усмјеримо према духовности, тако да дјеца вјерују да се прослава дешава за вријеме Божића - каже Татјана.

Дарови за дјецу током Божића су незамјењив атрибут сваке божићне прославе. Њих углавном купују на божићним вашарима, гдје највећа потражња влада за дрвеним коњићима на штапу, ломилицама за орахе разних дезена, хљебовима од ђумбира и разним фигурама из  библијских прича.

Тако је једном приликом у селу Прилука испечено  више од 1.000 хљебова од ђумбира.

- Моја бака је дала рецепт о коришћењу природног меда, док је према античкој технологији додата и раж и тако данас правимо хљеб - прича Бјелорускиња Галина.

Слично се ради и у древном селу Озерце гдје посјетиоци могу учествовати у радионицама прављења амајлија од сламе, лутки и слушати приче о традиционалним божићним јелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана