Одсутни отац крив за Брејвиков злочин

Борис Ђурић, Guardian.co.uk
Одсутни отац крив за Брејвиков злочин

Осло - Отац норвешког масовног убице Андерса Брејвика у књизи "Моја грешка? Очева прича" наводи да се осјећа одговорним за злочин који је његов син починио јер га је напустио када је имао само годину, а контакт с њим је изгубио док је био тинејџер.

Јенс Брејвик је завршио писање књиге у којој говори о својој улози у животу сина убице, који је у јулу 2011. године убио 77 људи у Ослу и на острву Утоја. Издавач књиге Арне Јурицен објавио је наводе Јенса Брејвика, а књига би требало да се појави у књижарама у октобру.

- Осјећам одређену кривицу, као и нешто одговорности за оно што се десило - пише Брејвик старији у књизи и додаје: - Шта би се десило да сам био бољи отац? Да ли би Андерс учинио оно што је учинио?

Његов син служи казну затвора од 21 године, а претпоставља се да никада неће изаћи на слободу. Јенс, бивши дипломата који се преселио у јужну Француску након пензионисања, често је описиван као отац који је био одсутан из живота свога сина. Он се развео од Андерсове мајке када је дјечак имао годину и изгубио је контакт с њим када је Андерс постао тинејџер. Његова бивша супруга Венч оптужила га је, прије своје смрти 2013. године, да је био "домаћи тиранин" и "одсутни отац" који је изгубио контакт са својим сином.

Јенса су доста критиковали послије масакра и називали га "хладним човјеком и тиранином". Многи су наглашавали да је његово одсуство из Андерсовог живота кључни фактор за ужасне синове потезе.

Ипак, издавач књиге Јурицен показао је симпатије према Брејвику старијем, описујући га као "топлу дједовску фигуру" и "тихог човјека који размишља о својим потезима", али и "скрхану особу која је била прилично критикована". Јурицен је рекао да намјера књиге није била да се брани Андерс већ представља "напад оца на самог себе и његове сопствене напоре да буде добар отац".

Књига је написана захваљујући помоћном писцу са којим је Јенс радио 18 мјесеци и један примјерак ће дати сину Андерсу, са којим је ове године поново успоставио контакт.

Признање

Ултрадесничар и екстремиста Андерс Брејвик признао је да је 22. јула 2011. године убио осморо људи у бомбашком нападу код сједишта норвешке владе у Ослу и у "крвавом пиру" који је услиједио убио још 69 особа, претежно тинејџера, у пуцњави у омладинском кампу љевичарске Лабуристичке партије на острву Утоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана