Нетанијаху: Наставићемо рат против Хамаса након завршетка примирја

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - У Гази је и даље на снази споразум о прекиду ватре између израелске војске и припадника палестинске групе Хамас, док Катар ради на продужењу примирја. Пета група од 12 талаца ослобођена је из Газе, док је из израелских затвора пуштено још 30 Палестинаца. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је на опасност од исламиста у Европи.

Нетанијаху: Наставићемо рат против Хамаса након завршетка примирја

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да ће Израел, након завршетка примирја, наставити офанзиву на Појас Газе која има за циљ уништење палестинске милитантне групе Хамас.

"Главни циљеви су елиминисање терористичке групе која влада Газом и враћање кући свих талаца отетих 7. октобра", рекао је Нетанијаху у видео-обраћању, преноси Тајмс оф Израел.

Он је навео да је приоритет и обезбјеђивање да енклава никад више не представља пријетњу по Израел.

"Последњих дана чујем питање: Хоће ли се Израел вратити борбама након што се заврши ова фаза враћања наших талаца? Мој одговор је недвосмислено да", поручио је израелски премијер.

Гутереш: У току интензивни преговори о продужетку примирја у Гази

У току су интензивни преговори о продужетку примирја у Гази, саопштио је данас шеф Уједињених нација Антонио Гутереш на седници Савјета безбједности УН-а, и позвао да се сви таоци из тог подручја одмах и безусловно ослободе.

Шеф УН оцијенио је на сједници посвећеној ситуацији на Блиском истоку да ниво помоћи Палестинцима у Гази није на одговарајућем нивоу, јер не може да задовољи огромне потребе више од два милиона људи, додајући да ни испоруке горива нису довољне, због чега позива да се отворе додатни прелази у Газу, а  инспекцијски механизми уреде како би се омогућио пролаз веће количине неопходне помоћи.

"Безбједан и неометан хуманитарни приступ свима онима којима је помоћ потребна у критичном је стању", рекао је шеф УН оцијењујући да се становништво у Гази налази у сред епске хуманитарне катастрофе.

Од почетка сукоба, према његовим ријечима, 80 одсто људи протерано је из својих домова, а више од милион цивила налази се у склоништима УН.

"Цивили морају бити заштићени. Објетки Уједињених нација не смију бити мета напада", рекао је Гутереш.

Он је истакао и да сексуално насиље које је Хамас починио током напада почетком октобра мора бити истражено, а починиоци кривично гоњени.

Абас позвао на међународну конференцију за рјешавање блискоисточног сукоба

Палестински предсједник Махмуд Абас позвао је на међународну конференцију за решавање блискоисточног сукоба.

Абас је у сриједу рекао да су Палестинци спремни да раде са међународном заједницом на "озбиљном политичком процесу" који води ка независној држави на Западној обали, у Гази и источном Јерусалиму, територијама које је Израел заузео у рату на Блиском истоку 1967.

Он је позвао и да се заустави рат који је у току између Израела и Хамаса у Гази.

Хамас ослободио две руске држављанке

Палестински Хамас је саопштио да је ослободио два таоца са руским држављанством, преноси Тајмс оф Израел.

Две жене, које имају и израелско држављанство, предате су Црвеном крсту, а Хамас каже да их је ослободио као гест према руском предсједнику Владимиру Путину.

Хамас ће вечерас из Појаса Газе пустити на слободу још 10 Израелаца.

Бен Гвир прети растурањем израелске владе ако се не настави рат против Хамаса

Израелски министар за националну безбједност Итамар Бен Гвир изјавио је да ће растурити владу уколико Израел не буде наставио рат против палестинске милитантне групе Хамас.

-Заустављање рата једнако је разбијању владе -рекао је јуче Бен Гвир, преноси Тајмс оф Израел.

Бен Гвирова странка "Оцма Јехудит" има три министра у ратном кабинету, тако да се очекује да би влада премијера Бењамина Нетанијахуа преживjела одлазак Бена Гвира, наводи портал.

Израел и Хамас су постигли договор о вишедневном прекиду ватре који траје до сутра.

Нетанијаху: Европа је следећа ако не уништимо Хамас

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је на опасност од исламиста у Европи, рекавши да ће тај континент бити сљедећи на мети након што је палестинска милитантна група Хамас извела напад на Израел 7. октобра.

-Ви сте сљедећи, схватите то. Њемачка, Европа. Хамас је дио терористичке осовине Ирана, Хезболаха, Хута и других. А њихов циљ је да поведу прво Блиски исток, а затим и цијели свијетт у доба варварства, мрачно доба средњег вијека. То је оно што они желе. А ако људи то још нису схватили, требало би. Неће нестати осим ако их не побиједимо - рекао је Нетанијаху у интервјуу за немачки лист Билд.

Он је додао да постоје тренуци у историји цивилизације "када цивилизовани људи морају да заузму став".

-Баш као што се то догодило против нацистичког режима, против ИСИС-а и против Ал Каиде. То се мора учинити и против Хамаса и терористичке осовине коју води Иран. Да је Блиски исток пао, Европа би била следећа, ви бисте били следећи. Тренутно смо на првој линији нашег заједничког цивилизацијског рата против варвара - поручио је израелски премијер.

Према његовим ријечима, Израел нема другог избора, него да уништи Хамас.

-Ако желите мир, уништите Хамас. Ако желите сигурност, уништите Хамас. Ако желите другачију будућност за Израелце, Арапе, Палестинце и све остале, уништите Хамас - рекао је Нетанијаху.

ИДФ потврдио да је 30 Палестинаца пуштено из затвора

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су синоћ да је 30 Палестинаца пуштено из затвора након што је палестинска милитантна група Хамас ослободила 12 цивила, међу којима је 10 израелских држављана и два држављанина Тајланда.

Они су пуштени из затвора Офер на Западној обали и притворског центра у Јерусалиму, а међу њима су и мушкарци и жене, преноси Ројтерс.

Израелске власти су досад ослободиле 150 Палестинаца који су пуштени из затвора у склопу договора о примирју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана