НАТО разматра распоређивање нуклеарних бојевих глава!

Срна
НАТО разматра распоређивање нуклеарних бојевих глава!

ВАШИНГТОН – Земље НАТО-а разговарају о могућности распоређивања више нуклеарних бојевих глава и њиховог стављања у борбену готовост као фактора одвраћања, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Нећу улазити у оперативне детаље о томе колико нуклеарних бојевих глава треба да буде оперативно и које треба да буду ускладиштене, али морамо да се консултујемо о овим питањима. Управо то и чинимо“, рекао је Столтенберг за лист „Телеграф“.

Столтенберг је додао да Кина активно улаже у свој нуклеарни арсенал, који ће до почетка 2030-их нарасти на 1.000 бојевих глава.

„То значи да би се НАТО у не тако далекој будућности могао суочити са нечим са чиме се никада раније није суочио, а то су два потенцијална противника која имају нуклеарну моћ – Кина и Русија. Наравно, то има посљедице“, истакао је Столтенберг.

Истовремено, из Стокхолмског међународног института за мировна истраживање /СИПРИ/ саопштено је да девет земаља - САД, Русија, Уједињено Краљевство, Француска, Кина, Индија, Пакистан - настављају да модернизују своје нуклеарне арсенале, са повећањем броја нуклеарних бојевих глава у високом оперативном стању приправности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана