Мртва трка у грчким таборима

агенције, Фото ЕПА
Мртва трка у грчким таборима

Атина - Кампање у суботу су прекинуте у Грчкој уочи референдума о пакету помоћи - док су два табора у мртвој трци око тога да ли да пркосе кредиторима или да инсистирају на бољим одредбама исплате дуга и у суштини траже ново политичко руководство које би пронашло компромис.

Политички мизтинзи и објаве нових анкета јавности забрањени су 24 сата сата прије недјељног референдума који је сазвао љевичарски премијер Алексис Ципрас, који је обећао ублажити мјере штедње након шест година рецесије, преноси АП.

Супарнички митинзи одржани су око километра један од другога у центру Атине у петак навече, а Ципрас је учинио посљедњи напор на бини постављеној за роцк концерт испред зграде парламента. 

''Ово није протест. Ово је славље како би се превазишао страх од уцијене'', поручио је он маси од 30.000 људи која је громогласно узвикивала "окси, окси" - "не, не". 

Четрдесетогодишњи Ципрас коцка се с будућношћу нове љевичарске владе на ванредном гласању заказаном за недјељу - инсистирајући да ће гласање против мјера штедње ојачати његову позицију у преговорима о трећем пакету помоћи с повоиљнијим одредбама. 

Ципрас је наговијестио да ће поднијети оставку уколико изгуби на референдуму. 

Високи улози које је Атина поставила у коцкању с кредиторима у овој су седмици довели до неиспуњења грчких дугова, затварања банака како би избјегле пропаст, и губитак приступа милијардама евра након што је постојећи споразум о пакету помоћи истекао. 

ЕФСФ, фонд спаса еврозоне и највећи грчки кредитор, саопштио је у петак како сматра да та земља није испунила своје обавезе. 

На митингу табора "против" у петак, мјештанка Атине Мариа Антониу држала је транспарент на коме је писало "окси." 

''Морамо ојачати Ципраса. Није његова грешка уколико банкротирамо. Он нема мандат да уводи оштрије мјере и сада се препуштамо њему. Није тачно да је ово гласање о евру. Ово је гласање о промјени курса и останку у еврозони. Тсипрас је наша најбоља нада'', казала је. 

То је порука у коју гласачи из табора "за" одбијају повјеровати.  

Полиција је саопштила да се око 22.000 људио окупило пред оближњим стадионом Панатхениан на митингу "за", машући грчким и заставама Европске уније и узвикујући "Грчка, Европа, демократија".  

Евгениа Боузала, Гркиња рођена у Њемачкој, изјавила је да размишља о гашењу свог бизниса извоза маслина због финансијских проблема. 

''Мислим да не можемо овако наставити. Погледајте шта се дешава у посљедња три дана. Замислите да се то дешава и наредних шест мјесеци '', казала је. 

''Гласање "за" створило би прелазну владу и то би вјероватно било боље. Морамо поново почети'',  додала је она. 

Митинзи оба табора такође су одржани у десет других грчких градова и драма је било посебно висока у посљедњим сатима кампање. 

Врхновни суд Грчке засједао је до касних поподневних сати у петак, прије него што је одбацио петицију да се референдум прогласи нелегалним. Званичници политичких странака, јавне личности, па чак и црквени челници утркивали су се у страственим апелима да се гласа "за" или "против" у медијима и на друштвеним мрежама.  

У неуобичајеној јавној објави, 16 бивших заповједника оружаних снага упутили су апел грађанима да покажу "смиреност и национално јединство". 

Низ анкета објављених у петак на крају усијане кампање дуге седмицу дана показао је да су два табора у мртвој трци, с незнатном предношћу табора "за" унутар маргине грешке. 

Оне су такође показале да велика већина становника - око 75 одсто - жели да Грчка задржи евро као валуту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана