Моториста, генерал, инфлуенсер: Ко је све у Европском парламенту

ГС
Моториста, генерал, инфлуенсер: Ко је све у Европском парламенту

БРИСЕЛ- Иако је пажња током избора за Европски парламент (ЕП) фокусирана на успјех крајње деснице, поједини гласни кандидати против естаблишмента из редова љевице и деснице ће добити посланичка мјеста. Агенција Ројтерс је направила селекцију неколико нових европосланика:

Чешка Република

Филип Турек - Партија моториста

Партија моториста чешког колекционара аутомобила и бившег мотоциклиста Филипа Турека је евроскептична група која нема представника у чешком парламенту, а која тврди да брани права возача од климатских политика ЕУ. Она је формирала коалицију са протестном странком Заклетва и заједно су освојиле треће мјесто са 10,3 одсто гласова. Туреку (38), који позива на преобликовање Европе расте популарност на друштвеним мрежама. Међутим, полиција је истраживала фотографије од прије неколико година, на којима он користи нацистички поздрав, као и неке друге активности које би могле указивати да гаји симпатије према нацистима. Оптужница није подигнута, а он је одбацио оптужбе као неспоразум због лошег смисла за хумор у прошлости.

Њемачка
Мари-Агнес Штрак-Цимерман - Њемачки либерали

Мари Агнес Штрак-Цимерман, позната посланица у њемачком Бундестагу и војна експерткиња, ући ће у ЕП испред њене либералне партије, ФДП.

Она је снажна присталица Украјине и критиковала је њемачког канцелара Олафа Шолца, њеног коалиционог партнера, због тога што је у неколико наврата превише оклијевао да Кијеву пошаље оружје, укључујући њемачке крстареће ракете “таурус”.

Она је недавно казала да је Шолц “аутистична свезналица”.

Ова 66-годишњакиња је водила активну кампању, критикујући предсједницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен због повећања бирократије и због претјераних регулатива у економији.

Максимилијан Крах (Независни)

Он је био главни кандидат његове партије, међутим Максимилијан Крах ће сада морати да сједи као независни посланик у ЕП након низа скандала због којих је постао превише токсичан и за крајње десничарску Алтернативу за Њемачку (АфД).

Надарени говорник, овај 47-годишњи правник је припадао екстремно десничарском крилу његове партије, а привукао је пажњу безбједносних служби због националистичких и исламофобичних коментара.

Ништа од тога није спријечило његове партијске колеге да га убједљивом већином изаберу за главног кандидата на европским изборима, али је за њемачку партију која се представља као првенствено патриотска било понижавајуће када је његов асистент оптужен да шпијунира за Кину.

Кап која је прелила чашу је била његова изјава за један италијански лист да нијесу сви припадници нацистичке паравојне СС формације били лоши људи због чега је Национално окупљање Марин ле Пен прекинуло везе са АфД-ом.

Петр Бајстрон (АфД)

Још један члан десног крила АфД-а, Петр Бајстрон је критиковао то што Њемачка шаље помоћ Украјини у њеној борби против руске инвазије. Касније се испоставило да је овај 51-годишњи бизнисмен чешког и њемачког поријекла, редовни посјетилац пропагандистичких портала блиско повезаних са Кремљом.

Чешке безбједносне службе тврде да је он примио новац за појављивање. Бајстрон није експлицитно негирао те наводе, али је казао да су они дио политичког напада на њега.

Током пандемије, био је истакнути критичар политике вакцинације, оптужујући “глобалисте” да покушавају да “поробе” људе “обавезном вакцинацијом”.

Карола Ракете (Љевица)

Њена партија је можда на ивици нестанка, али поморкиња, активисткиња и еколошкиња, 35-годишња Карола Ракете је једно од најистакнутијих лица које ће красити ЕП.

Ракете је већи дио своје младости провела на истраживачким путовањима у Антарктику и протестујући против сјече шума, али је постала позната као капетаница на брод Sea-Watch 3, супротстављајући се властима тако што је спасавала либијске избјеглице од дављења у Медитерану и искрцавала их у италијанским лукама.

Због тога се кратко нашла у кућном притвору и на мети десничарских политичара, али је истовремено постала хероина за многе у редовима љевице, што је резултирало њеним избором за заједничког главног кандидата њемачке љевице на европским изборима.

Иако је странка освојила мање од три одсто гласова, изгледа да ће она бити гарантовано изабрана. Мада је најпознатија по спасилачком раду, Ракете каже да жели да се у парламенту фокусира на питања животне средине и климе, наглашавајући праведно дијељење трошкова прилагођавања и минимизирања климатских промјена између богатих и сиромашних земаља.

Италија
Генерал Роберто Ванаћи - Лига

Ванаћи је генерал италијанске војске који је прошле године објавио књигу у којој омаловажава LGBTQ+популацију, мањине и феминисткиње. Његове идеје изазвале су бијес код многих, али су одјекнуле код лидера крајње десничарске Лиге, Матеа Салвинија, који га је ангажовао за главног кандидата његове партије.

У његовом бестселеру, Ванаћи доводи у питање да ли људи који није бијелци икада могу бити Италијани, чак иако су рођени у тој земљи, и брани право сваке особе да “мрзи”.
Ванаћи, 55-огодишњи командант падобранаца, био је војни аташе у италијанској амбасади у Москви. Он је под истрагом због проневјере за вријеме његовог боравка у Русији. Он одбацује оптужбе. Такође је суспендован из војске и оптужен да је својом књигом дискредитовао војску.

Иларија Салис - Италијански савез Зелених и Љевице (АВС)

Салисова, 39-годишња италијанска наставница, била је више од годину дана у притвору у Мађарској због наводног напада на крајње десничарске милитанте, што она пориче. Њен случај је изазвао бијес у Италији у фебруару када је на саслушање у судницу уведена окованих ногу и руку и са ланцем око струка.

Тужиоци траже казну од 11 година затвора. Њен високи профил обезбиједио јој је мјесто на изборној листи АВС-а и као изабрана посланица она сада има имунитет и биће ослобођена у Мађарској.

Пољска

Данијел Обајтек - Право и правда (ПиС)

Данијел Обајтек, извршни директор државне рафинерије Орлен из 2018. године док националистичка партија Право и правда није изгубила власт 2023. године, суочава се са неколико истрага.

Тужиоци истражују да ли је Орлен вјештачки снизио цијене горива прије избора 2023. како би помогао ПиС-у и да ли је продао имовину која припада пољској рафинерији Лотос испод тржишне вриједности како би добили одобрење регулатора за преузимање.

Такође истражују губитак од око 400 милиона долара Орлен Традинг Сwитзерланд (ОТС) у претплатама.

За вријеме док је Обајтек био на челу компаније, Орлен је купио издавачку кућу Полска Пресс. Критичари тврде да је то био покушај ПиС-а да стекне већу контролу над медијима, али је Орлен тврдио да је то чисто пословна трансакција.

Обајтек се није појавио на неколико заказаних саслушања пред парламентарном комисијом, као ни на саслушању у кабинету тужиоца. Он пориче све оптужбе.

Гжегож Браун - Конфедерација

Гжегож Браун из пољске крајње десничарске странке Конфедерација изазвао је мађународни бијес у децембру када је узео апарат за гашење пожара у предворју парламента како би угасио свијеће које су била запаљене у оквиру прославе Хануке.

Након тога, Браун је у парламенту јеврејски празник описао као “сатанистички” и рекао да је вратио “нормалност”.

Браун, који је такође у прошлости давао проруске изјаве, већ је постао озлоглашен због инцидената попут онога када је у корпу за отпатке бацио божићну јелку украшену бојама Европске уније и Украјине и због тога што је оштетио микрофон док је причао један историчар холокауста.

Шпанија
Тереза Рибера - Социјалистичка партија

Шпанска министарка енергетике Тереза Рибера (55), предводиће групацију од 20 посланика Социјалистичке партије који су изабрани након што су истраживања првобитно показивала да ће владајућа партија претрпјети тешки пораз.

Технократкиња Рибера је била на позицији министарке шест година и утицајна је у Бриселу гдје се залагала за реформу енергетског тржишта блока.

Када је Шпанија прошле године предсједавала ЕУ, она је била кључна особа на ЦОП28 конференцији у Дубаију. Није искључено да би могла добити позицију у наредном сазиву ЕК.

У Шпанији, она је усмјеравала амбициозну зелену агенду од 2018, залажући се за чвршћу, брзу транзицију на економију без емисије карбона.

Хорхе Бусаде - Вокс

Хорхе Бусаде (48), предводио је шпанску партију крајње деснице, Вокс, до солидног резултата на изборима током викенда повећавши број посланичких мјеста са четири на шест. Он је био глас те партије у Бриселу у протеклих пет година.

Учинак Вокса није био снажан као других група крајње деснице у блоку и био је слабији у смислу удјела у укупном броју гласова него на посљедњим националним изборима прошлог јула. Резултат који је партија остварила се сматра добрим имајући у виду снажну конкуренцију и виду инфлуенсера Алвисеа Переза и његовог покрета “Забава је готова”, који је освојио три мјеста.

Бусаде припада најконзервативнијем крилу Вокса, чији лидер Сантјаго Абаскал осцилира између либертаријанских ставова до антиимиграције, антигеј и ултраконзервативних позиција.

Алвисе Перез (Забава је готова)

Инфлуенсер који се бори против естаблишмента, Алвисе Перез, освојио је 800 000 гласова и три мјеста у ЕП, углавном од младих бирача који у овом десничарском активисти виде узор.

Његова партија нема изборни програм, осим што предлаже изградњу затвора са Базеном или теретаном за корумпиране политичаре. Перез је обећао да ће се одрећи своје плате европосланика ако буде изабран.

Алвисе, који се суочава са неколико судских случајева због клевете, није водио традиционалну кампању али је искористио налоге на својим друштвеним мрежама - скоро милион пратилаца на Инстаграму, преко 500 000 претплатника на Телграму - како би учинио свој симбол, вјеверицу са маском Гаја Фокса, популарном широм Шпаније.

Француска
Жордан Бардела, Национално окупљање

Углађени 28-годишњак са великом подршком међу младим Французима, Жордан Бардела је блистави подмладак Националног окупљања Марин ле Пен, који је предводио ову партију крајње деснице до побједе над центристима предсједника Емануела Макрона на изборима у недјељу.

Након што је први пут изабран за посланика 2019, Бардела је помогао да Национално окупљање постане пријемчивије предводећи напоре да се ограде од расистичке прошлости фокусирањем на економске теме, имиграцију и критике ЕУ.

Поноси се својим поријеклом из радничке класе и сурових предграђа Париза, тврдећи да све дугује својој мајци, која је била италијанска имигранткиња, и Марин ле Пен.

Макрон је у недјељу сазвао ванредне парламентарне изборе за касније овог мјесеца. Уколико би крајња десница освојила већину гласова на тим изборима, Бардела би највјероватније био кандидат за премијера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана