Меркел опрашта дугове, али и избацује Грчку из еврозоне

Агенције
Меркел опрашта дугове, али и избацује Грчку из еврозоне

Брисел - За данас је најављено одржавање хитног састанка званичника еврозоне у Бриселу, на којему ће се разговарати о "грчком питању".

Простора за разговор има, казала је јуче Ангела Меркел, упркос бројним критикама које су Алексису Ципрасу, грчком премијеру,  задњих дана упућене из Њемачке.

"Јасно кажемо да врата за разговоре остају отворена и да у том смислу треба разумјети сутрашњи састанак челника еурозоне. Али, у исто вријеме кажемо да нису испуњени услови  за почетак преговора о конкретном програму Европског стабилизацијског механизма", рекла је њемачка канцеларка. 

И француски предсједник Франсоа Оланд истакао је јуче како су преговори Грчке и вјеровника и даље могући, но упозорио је како би грчка влада брзо требала изаћи с приједлозима. Нагласио је и важност спремности на озбиљне реформе, које би биле награђене финанцијским пакетом помоћи. 

Но, Ангела Меркел, према писању њемачког таблоида ''Билд'', ипак има другачији план. Она ће, тврди ''Билд'', предложити да Грчка напусти еврозону и врати се драхми. 

Исти извор, како преноси портал ''index.hr'', сугерише да неће бити новог пакета финансијске помоћи Грчкој, односно да њемачки порески обвезници више ни у каквим баилоутима не желе учествовати. 

Умјесто тога Меркел ће наводно понудити да се Грчкој ипак опросте дугови, и то чак половина. Такође, Меркел ће остатку Европске уније предложити да Грцима помогну кроз хуманитарне донације, а у обнови привреде на располагању су им и европски фондови. 

Меркел наводно сматра да би грчки повратак на драхму дугорочно био исплатив, с обзиром да би слабија валута значила лакши извоз грчке робе и повећани број туриста, што би резултирало новим радним мјестима. 

Очекује се како ће Алексис Ципрас данас на састанку шефова еврозоне представити нови приједлог за рјешавање грчке кризе. Приједлог наводно укључује захтјев да се Грчкој отпише 30 одсто дуга, након што су Грци одбацили приједлог међународних кредитора на недјељном референдуму, пише BBC. 

Међутим, чини се да Ципрас не може рачунати на симпатије својих колега. Према информацијама које је објавио грчки дневник ''Катхимерини'', од 18 премијера еврозоне, чак 16 их се противи отпису дугова и навија за избацивање Грчке из монетарне уније. 

Најближе савезнике Ципрас би тако могао пронаћи у премијерима Француске и Италије, Мануелу Велсу и Матеу Ренцију, који и даље желе постићи договор, чак и ако то укључује отпис дугова. 

"Дугови нису табоо о којем се не може разговарати", изјавио је Валс за француски радио РТЛ, док је Ренци путем Фацебоока поручио како се нада коначном рјешењу ове кризе. "Ако останемо непокретни, робови регулације и бирокрације, Европа је готова", каже Ренци. 

Кључна фигура у преговорима бит ће нови грчки министар финанција Еуклид Какалотос, који је јуче замијенио Јаниса Варуфакиса. Какалотос је признао како је нервозан и забринут због кризе, но истакао је и како сматра да Грчка заслужује бољу понуду. 

Министри финанција еврозоне састати ће се прије састанка званичника еврозоне у Бриселу. 

Грчке банке остају затворене данас и у сриједу, а ММФ је поручио да не може дати новац земљи која није платила дуг вјеровницима. Дневни лимит на банкоматима и даље је 60 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана