Ко је Абиј Ахмед Али, добитник Нобелове награде за мир: Абиј донио стабилност на Афричком рогу

Агенције
Ко је Абиј Ахмед Али, добитник Нобелове награде за мир: Абиј донио стабилност на Афричком рогу

Осло - Добитник 100. Нобелове награде за мир за 2019. годину је премијер Етиопије Абиј Ахмед Али, због залагања за постизање мира са Еритрејом.

У образложењу Шведске краљевске академије се наводи да је Ахмеду награда додијељена због његових напора на постизању мира и међународне сарадње, посебно због његове одлучне иницијативе да се ријеши двадесетогодишњи конфликт са сусједном Еритрејом.

Етиопија и Еритреја су обновиле односе у јулу 2018. године послије вишегодишњих сукоба.

Етиопљанин Авол Ало са Универзитета Кале у Британији каже да је Абиј заслужио награду те да оно што је он учинио по питању сукоба с Еритрејом било врло храбро.

Абиј је недавно добио признање и због своје улоге у преговорима у сусједном Судану.

- То говори како он мир и стабилност на Афричком рогу узима врло озбиљно - рекао је Ало.

Након што је у априлу 2018. постао премијер, Абиј је у Етиопији увео велике либералне реформе. Ослободио је хиљаде опозиционих активиста из затвора и допустио прогнаним дисидентима повратак у домовину.

Током свог мандата потписао је мировни споразум са Еритрејом. Откако је дошао на власт, Абиј Ахмед кренуо је у отопљавање односа са овом државом, некада етиопском покрајином.

Његову руку помирења прихватио је еритрејски предсједник Исаиас Афеворки и њих су двојица у јулу прошле године потписала споразум којим је окончано двадесетогодишње ратно стање двије земље.

Отворене су амбасаде и гранични прелази, установљене су ваздушне везе, почело је помирење.

Слављен као визионар и реформатор, млади лидер који долази из сиромашне породице донио је оптимизам у регију у којој се то не догађа често.

Челница одбора Берит Реис-Андерсен казала је да ће Нобелова награда “ојачати премијера Абија у његовом важном раду на миру и помирењу”.

Награда

Етиопски премијер изабран је са пописа 301 номиноване особе и организације и сматрао се једним од фаворита.  Награда вриједна 900.000 долара биће уручена 10. децембра у Ослу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана