Гутереш: Систем међународне трговине пред распадом

Г.С.
Гутереш: Систем међународне трговине пред распадом

ЊУЈОРК - Систем међународне трговине на рубу је распада у јеку растућих геополитичких напетости, изјавио је у сриједу генерални секретар УН-а Антонио Гутеррес, упозоравајући свијет да се не 'дијели' на супарничке блокове.

 „Међународни трговински систем угрожен је са свих страна и колеба се на рубу распада“, изјавио је Гутереш на свечаности поводом 60. годишњице Агенције УН-а за трговину и развој (УНЦТАД).

Он је у сједишту Уједињених нација у Европи у Женеви казао: „Геополитичке напетости расту, неједнакости расту, климатска криза тешко погађа бројне земље у развоју“.

„Нови и дуготрајни сукоби имају широке посљедице по глобалну економију.Трговина је постала мач с двије оштрице - извор и просперитета и неједнакости, међусобне повезаности и овисности, економске иновације и деградације околиша“, навео је.

Свјетска трговинска организација и Међународни монетарни фонд мјесецима упозоравају на геоекономску фрагментацију, у којој земље фаворизирају трговину унутар своје регије или одређеног трговинског блока, а не на глобалном нивоу, преноси АФП.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана