ФБИ однио 11 пакета повјерљивих докумената: Хоће ли Трамп у затвор?

Г.С.
ФБИ однио 11 пакета повјерљивих докумената: Хоће ли Трамп у затвор?

ЊУЈОРК - Пошто су агенти претресли његову вилу у Мар-а-Лагу на Флориди и из ње изнијели 11 пакета документата, поставља се питање да ли Доналд Трамп, бивши предсједник САД, може и кривично да одговара због тога што је повјерљива документа понио са собом.

Сви папири које предсједник има током свог мандата у Бијелој кући треба да се предају Националном архиву у Вашигнтону који их чува - што код Трампа није био случај, преноси “Глас Америке”.

Зна се да су агенти ФБИја однијели 11 пакета повјерљивих докумената, од којих су неки означени као строго повјерљиви, показао је налог за претрес који је, послије интервенције Секретаријата за правосуђе, објавио суд на Флориди.

Агенти ФБИ-ја су, између осталог, тражили и документа повезана с нуклеарним оружјем, објавио је “Њасхингтон Пост”. Трамп је то назвао лажима и на својој друштвеној мрежи написао да сарађује с надлежнима и да је рација политички мотивисана. Чак је рекао и да му је ФБИ подметнуо доказе.

Међу документима је пронађена и фасцикла названа “Предсједник Француске”, али није познато шта је у њој. Остала документа су с мањим или већим степеном повјерљивости и односе се на националну безбједност САД.

Налог за претрес који је издао тужилац указује да су прекршена три закона. Документи које је ФБИ узео од Трампа су били под ознаком повјерљиво, а ови закони се тичу третирања тако осјетљивих докумената и њихове евентуалне злоупотребе.

Закон под бројем 793 забрањује неодобрено посједовање информација о националној одбрани, без обзира на то да ли је ријеч о повјерљивим документима. Казна за кршење овог закона иде и до 10 година затвора.

Друга два закона, 2071 и 1519, прописују да је нелегално скривање или уништавање званичних докумената САД. Ова кривична дјела кажњива су са по 20 година затвора. Ниједан од наведених закона не прави разлику између повјерљивих и јавних докумената.

Федерални закон прописује да је забрањено да се повјерљива документа износе на недозвољену локацију, али тај закон није био основ налога за претрес. То значи да за евентуално подизање оптужнице неће бити кључно да ли су документа поверљива.

Трамп је 2018. потписао измјене закона према којима се повећава казна затвора за оне који непрописно поступају с повјерљивим документима с једне на пет година затвора.

Предсједник сам има право да скине ознаку повјерљивости с докумената и постоји могућност да је Трамп то урадио прије него што их је однио у вилу Мар-а-Лаго.

“Са свега је скинута ознака повјерљивости”, написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Истина.

Међутим, и тај процес скидања ознаке повјерљивости с докумената захтијева одређену процедуру, што није сигурно да се десило у Трамповом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана