Драма на острву Тројној у Арктичком океану: Медвједи заробили научнике

Приредио: Борис Ђурић
Драма на острву Тројној у Арктичком океану: Медвједи заробили научнике

Москва - Руски научници опкољени су поларним медвједима на сићушном острву у Арктичком океану, а помоћ би могли да чекају на више од мјесец.

Пет научника на метеоролошкој станици на острву Тројној сјеверно од Сибира већ двије седмице опколило је десет одраслих медвједа са неколико младих.

Медвједи спавају "по смјенама" код прозора и врата како научници не би могли да изађу. Поларне животиње убиле су једног пса на станици Поларнаја стантсија, а научницима је понестало сигналних ракета којима се служе да би одвратили животиње.

Василиј Шевченко, шеф државне мреже за праћење Севгидромет, у чијем власништву је ова станица, рекао је да ће научницима бити послати пси и сигналне ракете помоћу експедицијског брода "Михаил Сомов".

- Он ће до станице стићи за око мјесец - рекао је, иако је у разматрању била могућност слања сигналних ракета раније.

Све метеоролошке активности које су захтијевале одлазак на локације за посматрање су обустављене.

Шевченко је додао да не могу спријечити медвједе да се крећу око научника и да у најгорем случају шеф станице има оружје које може употријебити. 

Научницима је савјетовано да буду "екстремно обазриви" и да само у најозбиљнијим случајевима напуштају станицу јер медвједи неће сами отићи прије краја октобра, када се формира лед и када одлазе са острва у потрази за храном.

Научници су такође престали обављати посао на удаљеним мјестима гдје прате метеоролошке промјене.

Шевченко је изјавио да овај догађај није без преседана. Сличне ствари су се дешавале и раније на острву Тројној на којем живе медвједи и гдје људи раде.

Поларни медвједи имају просјечну тежину од 750 килограма, дуги су око три метра и највећи су копнени месождери.

Њихова тренутна популација броји између 20.000 и 25.000, док на руским Арктику живи између 5.000 и 7.000 поларних медвједа. Совјетски Савез је још 1956. године забранио лов на те животиње, које се сматрају угроженом врстом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана