Дом америчког Конгреса усвојио нацрт закона о новчаној помоћи Украјини, Израелу и Индопацифику

Танјуг
Дом америчког Конгреса усвојио нацрт закона о новчаној помоћи Украјини, Израелу и Индопацифику

ВАШИНГТОН - Двостраначка већина у Представничком дому америчког Конгреса усвојила је нацрт закона којим се Украјини, Израелу и америчким савезницима у региону Индопацифика додјељују додатна новчана средства у износу од укупно 95 милијарди долара.

Како опреноси „Глас Америке“, сада је преостало да се о томе изјасни амерички Сенат који је под контролом демократа, што је предуслов да закон буде достављен на потпис предсједнику Џозефу Бајдену.

Очекује се да би то могло да се догоди већ наредне седмице.

-Одмах ћу потписати законе како бих поручио свијету да подржавамо наше пријатеље и не дозвољавамо Ирану или Русији да успију у својим намјерама - изјавио је амерички предсједник.

Од укупно 95 милијарди долара, 60,84 милијарде намијењено је Украјини, пренила је агенција Ројтерс.

За Израел је предвиђено 26,38 милијарди долара, од чега ће 9,1 милијарда бити искоришћена за обезбеђивање хуманитарне помоћи становништву у Гази.

За подручје Индо-пацифика планирано је издвајање у износу  од 8,12 милијарди долара.

Чланови Представничког дома америчког Конгреса претходна три дана су разматрали нацрт закона.

Питање безбједности на америчким границама било је предмет одвојене, раније одржане расправе о другом законском приједлогу, којим је предсједавајући Представничког дома, републиканац Мајк Џонсон, изашао у сусрет конзервативнијим круговима републиканаца.

Према тумачењима у америчкој јавности, подршка демократа законским приједлозима у Представничком дому била је од суштинског значаја, имајући у виду танку већину коју имају републиканаци у Представничком дому (218:213) и оштро противљење конзервативне републиканске струје.

Међу конзервативцима су најгласнији били блиски сарадници бившег предсједника Доналда Трампа који је скептичан у вези са помоћи намијењеној Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана