Цијене кућа oпадају, ово је разлог

Танјуг
Цијене кућа oпадају, ово је разлог

ПЕКИНГ- Цијене кућа у Кини пале су у мају најбржом стопом у посљедњих 10 година, након што је засићеност на тржишту некретнина довела до смањења потражње у тој земљи, објавио је данас Национални биро за статистику (НБС)

До оваквог пада је дошло је упркос вишеструким покушајима владе у Пекингу да подржи сектор некретнина, пренио је Гардијан.

Према данас објављеним подацима, цијене нових кућа у 70 градова (без субвенционисаног становања) пале за 0,7 одсто у односу на април, што је највећи пад од октобра 2014.

Поред тога, вредност већ изграђених кућа мања је за један одсто, што је највеће умањење откада је 2011. године Кина почела да користи актуелни метод прикупљања података.

До овакве ситуације дошло је упркос најамбициознијим покушајима владе у Пекингу да стимулише раст цијена кућа у Кини, напомиње медиј.
Народна банка те земље у мају је укинула минималну каматну стопу и смањила стопе учешћа на 15 одсто за купце који први пут купују некретнину и 25 осто за друге куће.

Поред тога, кинеска држава намијенила је 300 милијарди јуана (близу 39 милијарди евра) за подршку локалним државним компанијама како би их стимулисала да купује куће по реалним цијенама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана