"АстраЗенека" и Оксфорд признали грешку: Резултати ефикасности вакцине доведени у питање

Агенције
"АстраЗенека" и Оксфорд признали грешку: Резултати ефикасности вакцине доведени у питање

ЛОНДОН - Компанија "АстраЗенека" и Универзитет Оксфорд признали су да су направили грешку током тестирања њихове вакцине против вируса корона, што покреће многа питања о прелиминарним резултатима које су објавили.

Како пише "Тајм", изјава која описује грешку услиједила је неколико дана након што су компанија и универзитет вакцину описали као високо ефикасну, али нису споменули зашто неки учесници студије у првој од двије инјекције нису примили толику дозу колико се очекивало.

Изненађујуће је да да је група добровољаца која је добила мању дозу вакцине много боље заштићена од оних који су добили двије пуне дозе.

У групи са малим дозама, наводи се из "АстраЗенека", чини се да је вакцина ефикасна у 90 посто случајева, док је у групи која је добила двије пуне дозе, забиљежена ефикасност од 62 одсто. У комбинацији те двије групе, компанија је изјавила да је вакцина дјеловала у 70 одсто случајева. Међутим, начин на који су компаније долазиле до резултата је навео је многе стручњаке да преиспитају њихове методе.

Прије него што започну са истраживањем, научници објашњавају све кораке које предузимају и како ће анализирати резултате. Свако одступање од тог протокола може довести резултате у питање.

У изјави од сриједе, из Оксфорда је речено да неке бочице кориштене у испитивању нису имале одговарајућу концентрацију вакцине па су неки добровољци добили пола дозе. Наведено је да ће тестирање у касној фази завршити са двије групе. Према њиховим ријечима, проблем с производњом је исправљен.

Стручњаци кажу да релативно мали број људи у групи која је добила мању дозу отежава сазнање је ли дјелотворност примијећена у групи стварна или је то статистичка необичност. Отприлике 2.741 особа примила је половину дозе вакцине након чега је услиједила пуна доза. Укупно 8.895 људи добило је двије пуне дозе.

Чињеница која такођер баца сумњу на истраживање је та да нико од људи у групи са малим дозама није имао више од 55 година. Стручњаци се слажу да млађи људи имају тенденцију јачег имунолошког одговора од старијих, што би свакако могао бити један од одлучујућих фактора у коначним резултатима.

Сумњива је и одлука да се обједине резултати двију група учесника који су примили различите нивое дозирања како би постигли просјечну ефикасност од 70 одсто.

Детаљи резултата испитивања биће објављени у медицинским часописима и достављени британским регулаторима како би могли одлучити хоће ли одобрити дистрибуцију вакцине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана