Алжирски авион се распао прилоком удара у земљу

Агенције
Алжирски авион се распао прилоком удара у земљу

Париз - Истражитељи су закључили да се алжирски авион, са 110 путника и шест чланова посаде, распао приликом удара у земљу, саопштили су данас француски званичници.

То указује да је мало вјероватно да је летјелица нападнута.

"Авион је уништен у тренутку пада", изјавио је за РТЛ радио француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

Казнев је рекао да се вјерује да се авион јуче срушио због лоших временских услова, али је додао да "у овом тренутку ниједна теорија не може да се искључи".

Истовремено, француски министар саобраћаја Фредерик Кувилије је рекао да снажан мирис нафте из авиона на мјесту несреће и чињеница да су олупине расуте на релативно малом подручју, такође, указују да је узрок несреће повезан са лошим временским условима или техничким проблемима, пренио је Ројтерс.

Нешто раније, у Француској је потврђено да је олупина авиона пронађена у области Госи у Малију, недалеко од границе са Буркином Фасом и да је француска војна јединица упућена да осигура мјесто несреће и прикупи прве информације.

Авион, у ком се налазио 51 држављанин Француске јасно је идентификован упркос томе што се распао, додаје се у саопштењу канцеларије предсједника Франсоа Оланда.

У авиону на лету АХ5017 био је 51 француски држављанин, а француски министар спољних послова Лоран Фабијус рекао је да је "Мекдонел Даглас 83" нестао у вријеме када је на подручју сјеверног Малија била јака олуја.

Оланд је рекао у ТВ обраћању да је шпанска посада сигнализирала контроли лета да мења правац кретања авиона "због нарочито тешких временских услова".

У авиону је, поред француских држављана, било 24 држављана Буркине Фасо, осморо Либанаца, шест алжирских држављана, шесторо Шпанаца, петоро Канађана, четворо држављана Немачке и двоје из Луксембурга.

Овај авион Ер Алжира је у периоду од 2007. до 2009. припадао шпанском фудбалском клубу мадриском Реалу, пренела је данас "Марка".

Ово је трећи инцидент с путничким летовима у посљедњих недјељу дана, након обарања авиона "Малезија ерлајнза" на лету МХ17 изнад Украјине и пада локалног авиона "Трансазије" на лету ГЕ222 у Тајвану, када је погунило 47 особа.

У Алжиру се у фебруару догодила највећа авионска несрећа у историји те земље, када је у паду војног авиона страдало 77 људи.
 

Четири теорије о нестанку:  

- пад због нестанка горива – скоро је немогуће да је дошло до толике грешке да авиону нестане гориво после само 50 минута лета, иако је могуће да је авион некако „залутао" и пао у посљедњих неколико сати када му је понестало горива

-  отмица – летови „Ер Алжира" су отимани најмање шест пута, али то овога пута вјероватно није случај јер никакав контакт с властима није остварен

-  обарање авиона – мало вјероватно, иако у Малију бјесне сукоби и на снази је упозорење за прелијетање, тамо нема много наоружања које је способно да обори комерцијални лет на висини од 10 километара.

-   временски услови – једини конкретни трагови воде ка овој теорији, јер је објављено да је пилот тражио промену курса због слабе видљивости, олујног невремена и близине другог комерцијалног авиона у близини границе Малија с Алжиром

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана