Шведска признаје државу Палестину

Танјуг
Шведска признаје државу Палестину

Стокхолм - Нова влада Шведске признаће државу Палестину и тако постати прва велика европска земља која се одлучила на такав корак, најавио је премијер Стефан Левен.

Генерална скупштина УН је де факто признала палестинску државност 2012. године, унапредивши статус Палестине од ентитета посматрача, у државу нечланицу свјетског тијела. Међутим, ЕУ и већина земаља тог блока нису је званично признале.

"Сукоб с Израелом може једино да се ријеши дводржавним рјешењем, преговорима у складу с међународним правом. Дводржавно рјешење захтјева међусобно признање и вољу за мирном коегзистенцијом. Шведска ће зато признати државу Палестину," рекао је Левен.

Палестинци ће несумњиво поздравити тај потез, у вријеме када прете унилатералним мјерама како би остварили своју државност. Израел ће то сигурно оштро осудити, као и САД али и ЕУ, јер сматрају да пут до независне државе Палестине води кроз преговоре.

Неке земље у ЕУ, као што су Мађарска, Пољска и Словачка признају Палестину али су то учиниле прије него што су ушле у блок од 28 земаља.

Ако нова влада испуни свој план, Шведска ће бити прва земља која је признала Палестину као чланица ЕУ. Палестинци желе да оснују независну државу на Западној обали и појасу Газе с источним Јерусалимом као главним градом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана