САД: 13 погинулих, страх од поплава

Агенције
САД: 13 погинулих, страх од поплава

Њујорк - Број жртава јаке снежне олује која је погодила Бафало, у сјевероисточној америчкој држави Њујорк, порастао је данас на 13.

Локални званичници страхују од могућих поплава због најављеног отопљавања овог викенда.

Двоје старијих људи умрло је док су били евакуисани из старачког дома гдје је претило рушење крова под тежином снијега и један 50-огодишњи човјек нађен је мртав у својим колима, рекао је званичник округа Ири у коме се налази Бафало, Марк Полокарц.

Чак и за област Бафала, једно од мјеста са највише снијега у САД, сњежне падавине биле су историјске, током три дана пало је скоро 2,4 метара снијега, количина коју та област добије у просјеку за цијелу годину.

Градоначелник Бафала Бајрон Браон, рекао је да је скоро 30.000 тона снега рашчишћено, што је једнако запремнини 1.500 камиона.

Иако се вријеме мало поправило неки путеви су и данас затворени за саобраћај и власти су упозориле да је и даље опасно и позвале становнике да остану у својим кућама и да се придржавају забрана за вожњу да би службе могле да рашчиште путеве.

Гувернер државе Њујорк Адру Куомо позвао је возаче да не излазе на клизаве путеве загушене колима док службе покушавају да заробљена возила извуку из снијега.

Очекује се да ће температура сутра и у недјељу порасти са минус два степена Целзијуса колико је данас на 11 односно 15,5 степени. То изазива нова страховања од могућих поплава због наглог топљења нагомиланог снијега.

За вријеме сњежне олује неки возачи остали су блокирани у својим возилима два дана.

"Почињемо коначно да се крећемо. Педесет сати касније", написала је јуче на свом Твитер налогу њјујоршка група Интерпол. Музичари су морали да откажу два концерта у уторак и сриједу у Торонту и Монтреалу јел су били заробљени у снијегу.

Тридесетак кровова попустило је под тежином снијега, због чега је евакуисано десетине породица.

Међу настрадалима више људи умрло је од срчаног удара док су покушавали да рашчисте снег испред својих кућа, а власти су строго упозориле људе одређених година да то не раде. Двоје људи је такође умрло од хипотермије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана