Пешмерги ушли у Кобане

Танјуг
Пешмерги ушли у Кобане

Кобане - Група од 150 ирачких бораца пешмерги ушла из Турске у Кобане, како би се прикључила борби против џихадиста ИД који држе под опсадом погранични сиријски град.

Пешмерге су раније крениле ка Кобанеу у колони од више десетина камиона и џипова, праћених оклопним возилима.

Улазећи у Сирију, пешмерге су бурно поздрављали Курди који су их дочекали дуж границе, а они су им махали и отпоздрављали подигнутим пушкама, док је турска полиција обезбеђивала пут, пренијеле су агенције.

Прва група од десетак пешмерги ушла је јуче у Кобане.

Послије тога, званични Дамаск оптужио је Турску за "грубо кршење" суверенитета Сирије.

Прије пешмерги, група од 150 бораца опозиционе Слободне сиријске армије (ФСА) прешла је из Турске у Сирију како би се такође придружила одбрани Кобанеа.

Екстремисти ИС покренули су офанзиву на Кобане и околна сиријска села средином септембра, у којој је, према подацима активиста, погинуло више од 800 људи, а преко 200.000 пребјегло преко границе у Турску.

Коалиција предвођена САД извела је на десетине ваздушних удара на положаје екстремиста у и око Кобанеа, као подршка курдским борцима који бране град.

Мисија 150 ирачких Курда услиједила је пошто је званична Анкара пристала да дозволи прелазак пешмергама у Сирију преко Турске.

Турска влада види сиријске Курде који бране Кобане као групу лојалну оном што Анкара сматра огранком Радничке партије Курдистана (ПКК).

ПКК је одговорна за 30-годишњу оружану борбу у Турској и САД и NATO су је означиле као терористичку групу.

Под притиском да предузме већу акцију против екстремиста ИС, са Запада, као и од Курда унутар Турске и Сирије, турска влада је пристала да пропусти борце да пређу преко њене територије.

То је, међутим, дозволила само курдским борцима из Ирака са којима има добре односе, а не онима из ПКК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана