Обама најгори предсједник САД

Танјуг
Обама најгори предсједник САД

Вашингтон - Амерички предсједник Барак Обама избио је у врх листе најгорих лидера САД од Другог свјетског рата наовамо, показују резултати анкете који су објављени у САД.

Око 33 одсто испитаника виде овог демократског предсједника, који је изабран на чело САД 2008. и поново изабран 2012, као најгорег лидера у посљедњих 70 година, према анкети коју је спровео институт за истраживање јавног мњења Универзитета Куинипајк, преноси АФП.

Близу Обаме је по непопуларности само његов претходник, републиканац Џорџ Буш, који је на дужности био од 2001. до 2009. године, а кога најгорим америчким предсједником сматра 28 одсто Американаца.

С друге стране, 35 одсто испитаника сматра да је републиканац Роналд Реган, чији је предсједнички мандат трајао од 1981. до 1989, најбољи лидер који је земља имала од 1945. године, док се 18 одсто у том смислу радије опредјељују за Била Клинтона, а 15 одсто за убијеног предсједника Џона Кенедија.

"За 69 година америчке историје и међу 12 предсједника, Барак Обама се, заједно са Бушом, налази на самом дну љествице популарности", објашњава Тим Малој, помоћник директора института за истраживање јавног мњења Универзитета Куинипајк.

Скоро 45 одсто испитаника оцјењује, такође, да би Америка била у бољој ситуацији да је републикански предсједнички кандидат Мит Ромни побједио на изборима 2002. у трци са Обамом, док је 38 одсто Американаца мишљења да би земља у том случају била у горем стању него што је сада.

Само 40 одсто испитаних Американаца одобрава начин на који Обама руководи економијом, а само 37 одсто поздравља његово управљање спољном политиком, закључује француска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана