И Трст жели независност

Агенције
И Трст жели независност

Трст - Након референдума у Шкотској, покрети за независност широм Европе траже своју медијску пажњу, а у Италији, држави која се ујединила 1861, тих покрета је највише, од којих је најновији у Трсту, пише BBC.

Покрет за независност Венеције, предвођен бизнисменом Дјанлуком Бусатом, недавно се нашао на насловним страницама због необавезујућег онлајн референдума, по коме је, како тврди Бусато, 87 одсто учесника гласало за независност.

Два сата источно од Венеције, близу словеначке границе, још један град, Трст, истиче своје право за независност.

Трст је имао културно шаролику историју, био је дио Аустроугарске империје, а непосредно послије Другог свјетског рата, тада на граници са Југославијом, признат је као слободна држава по међународним законима, иако је остао под војном окупацијом до 1954, када је враћен Италији.

За чланове Покрета за слободу Трста, који на својим скуповима посљедњих мјесеци окупља између 2.000 и 8.000 људи, овај град није слободан.

"Боримо се за права људи са слободне територије Трста. Боримо се против италијанске владе. Ми смо мултикултурални народ", рекао је представник тог Покрета Вито Потенца.

Чланови Покрета позивају на Повељу Савјета безбједности Уједињених нација из 1947, којом су Трст и његова околина - укључујући дјелове који су сада у саставу Словеније и Хрватске - слободна држава, са италијанским и словеначким као званичним језицима.

Та "слободна територија", међутим, никада није постојала у пракси, а током седам година независности Трста градом су управљале Велика Британија, САД и Југославија, до Меморандума у Лондону, када је већина територије враћена Италији, наводи британски радио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана