Џефри Сакс: Независност Косова и Крима...иронија је јасна

Blic.rs
Џефри Сакс: Независност Косова и Крима...иронија је јасна

Мир у свијету и међународно право не могу почивати на "намиривању интереса" великих сила јер је равнотежа моћи немогућа и увијек ће водити сукобима, рекао је амерички професор економије Џефри Сакс поводом украјинске кризе.

"То се посебно може видети у данашњим приликама, када се земље боре за нафту и друге природне изворе од животне важности", упозорио је Сакс, професор на Универзитету Колумбија и специјални савјетник генералног секретара УН Бан Ки Муна, преноси Блиц.

У анализи објављеној у шпанском дневнику "Паис" Сакс је оцијенио да је руско присаједињење Крима неприхватљиво кршење међународног права.

Сакс сматра да је поштовање система УН и одлука Савјета безбједности једини начин за очување мира у свијету и за спречавање тешких поремећаја у свјетској економији.

Сакс је навео да се "САД, Европска унија, Русија и NATO позивају на међународно право када им то одговара, а оглушују се о њега кад им

смета" и подсјетио на напад NATO на Србије и на интервенције САД у Ираку и Авганистану чије су "посљедице  поражавајуће".

Амерички економиста је указао на то да је интервенција Русије у Украјини у "контексту кршења међународног права више пута поновљена од стране САД, ЕУ и NATO последњих година".

"NATO је 1999. године, под вођством САД, бомбардовао Србију кршећи

међународно право и упркос противљењу Русије, савезника Србије", подсјетио је амерички професор.

"Потоње проглашење независности Косова од Србије што су признали САД и већина чланица Европске уније, успоставило је преседан који Русија користи да оправда акције на Криму... а иронија је јасна", сматра Сакс.

Тај савјетник генералног секретара УН навео је да је и интервенцијом NATO у Либији прекршен свјетски правни поредак и каже да је одлуку Савјета безбједности да се заштити либијско становништво, NATO "искористио само као изговор да би бомбардовао Гадафијев режим и срушио га с власти".

"Како је Русија у више наврата упозорила, акције САД у Сирији су такође биле супротне праву", додао је Сакс.

Када је предсједник Сирије Башар Асад употребио силу против демонстраната, САД су подржале војну побуну против њега, "а САД, Саудијска Арабија, Турска и друге земље су послале финансијску и војну помоћ побуњеницима, чиме су повриједили суверенитет Сирије и прекршили међународно право", указао је Сакс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана