Вучевић: Забринут сам због дешавања у региону након доношења резолуције о Сребреници

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је вечерас да је веома забринут због дешавања у региону, као и да се, послије доношења резолуције о Сребреници плаши онога што би могло да се дешава од јесени или 2025. када очекује “рафале иницијатива” да треба да се промијени Дејтонски споразум.

Он је за Јуроњуз рекао да не зна шта је то тачно донијело усвајање резолуције.

“Није донела ништа боље у односима. Шта је смисао резолуције, бојим се да је то оно што нам следи с јесени или 2025., када ћемо чути рафале иницијатива да треба да се промени Дејтонски споразум. Ја да сам Бошњак пригрлио бих Српску, а то што је карактеришете као геноцидну творевину шаљете терате је од себе”, рекао је Вучевић.

На питање шта је била суштина недавно одржаног Свесрпског сабора Вучевић је рекао да су то саборност, заједништво и одговор политички рационалан и одговоран на све актуелно и оно што долази.

Говорећи о балканским народима он је рекао да нама не дозвољавају да се сами договоримо, као и да вјерује да би било добро када би Балкан припадао балканским народима, али да увијек постоји неко са стране ко хоће да нам “помогне”.

“Нас неко ко није са Балкана враћа у прошлост и не дозвољава нам да причамо о прошлом и будућем времену. Рецимо, није било прилике да Срби и Албанци причају, нисте имали могућност да Бошњаци, Срби и Хрвати остану сами са собом. Некада међународна компонента јесте гарант мира и стабилности али и често доприноси интересу неког другог. Верујем да када би директно или директније причали лакше би се постигао договор”, рекао је Вучевић.

Као примјер он је навео иницијативу “Отворени Балкан” за коју је рекао да је добра идеја која је била је изложена нападима и притисцима.

“Она је показатељ да могу односи да се уреде како треба. Друго је питање зашто сви народи нису учествовали и ко је утицао да се иницијатива лимитира”, рекао је он.

На питање о усвојеној Декларацији премијер је рекао да је она позив нашем народу да буде сабран, да чувамо мир и слободу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана