Вучевић: Србија у доброј мери разочарана реакцијом Кфора

Танјуг
Вучевић: Србија у доброј мери разочарана реакцијом Кфора

БЕОГРАД - Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да није добро то што многи журе са закључцима шта се догодило у Бањској и нагласио да у наредним данима следи утврђивање релевантних чињеница везано за те догађаје, а на основу посебног приступа и метода.

Вучевић је гостујући на РТС нагласио да је Србија у добој мјери разочарана реакцијом Кфора. Кфор је, како је додао, тај који је приви требало да реагује и спречи крвопролиће, па затим Еулекс, ако неко треба да буде процесуиран и има елемената кривичне одговорности.

"Не желимо да се Кфор постави на ниво посматрача са брда, Кфор је морао да заустави даље пушкарање и пуцање, имају недалеко базу, могли су да реагују, а не да гледају са стране и дозволе да добро распоређени албански полицајци наставе лов на Србе", навео је Вучевић и нагласио да је комуникација са Кфором на елементарном техничком нивоу.

Невероватно је, додаје он, да реакција Кфора није била јача. Каже да није питање да ли верујемо или не верујемо да ће Кфор заштити Србе, већ да смо условљени да комуницирамо са Кфором кога видимо као једину легитимну силу на КиМ. Комуникација је, како је додао, на најнижем техничком нивоу, не можемо прекинути сарадњу јер би то било лоше за Србе и Србију. На питање гдје смо три дана касније и шта знамо шта се десило, Вучевић каже да знамо да има мртвих, убијених и ухапшених

"Видим да многи у Србији срљају са закључцима како и до чега је дошло у недељу у Бањској. Морам да подсетим да од 1999. Србија нема фактичку власт на Косову и Метохији и тиме је за нас и наше органе далеко теже да прикупе све чињенице", казао је Вучевић и додао да је ово тренутак у којем било ко треба да се такмичи у медијској атрактивности са изјавима.

Према његовим ријечима, ово је тренутак када треба да се чувају животи Срба на КиМ и Србија. Према његовим ријечима сценарио који смо видели од недјеље па све до јучерашњих састанака водио је у правцу да је Србија покретач или спонзор терористичких аката, да су Срби на КиМ криминалнци и терористи.

Како је рекао видели смо и да се спрема сценарио из деведесетих, у којем је Србији опет намењена улога лоших момака, као и да га највише брине позиција Срба на Косову и Метохији, посебно оних на северу.

"Куртијев режим је прогласио читав север зоном антитерористичке акције, што им је омогућило да мимо свих правила и процедура раде то што раде. Није само питање прогон, пуцање, упуцавање, буквално устрељавање Срба, него и упадање по кућама, малтеретирање, масовна хапшења и наставак свега онога што се већ месецима спроводи над Србима", навео Вучевић. Додаје да је оно што се после тога дешавало ужас. "Срби су били прогањани и ловљени као звери по шумама око Бањске.

Видите да је то неко добро припремамо, када видите снимке које објављују сукцесивно", рекао је министар. Како каже, кључно питање је ко је дозволио да косовска полиција са југа дође на север КиМ, супротно Бриселском споразуму.

"Неко је то дозволио. Неко дозвољава Аљбину Куртију да гради базе за специјалне полицијске снаге, да појачава присуство, да улазе тешко наоружано полицајци са специјалним возилима. Неко је дозволио да се прави мимикрија од избора и да неко постане градоначелник са два или три одсто гласова, неко је дозволио да се смени шеф регионалног центра полиције север, неко је дозволио да нема санкција за кршење Бриселског споразума", рекао је Вучевић и оцијенио да је све то неко дорбо припремио.

Подсјетио је да је Београд осудио убиство албанског полицајца. "Ми не желимо никаве сукобе и разумемо бол свачије породице и сваког народа", рекао је министар. Нагласио је да он када говори о дешавањимау Бањској говори о узроцима, а да је један од њих то што се Бриселски споразум не поштује, што ЗСО није формирана. П

оновио је да је државни врх упозоравао међународну заједницу како се понаша премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, да Срби не могу да издрже тај притисак, а да је рекција била блага. На питање колико то што се десило нарушава дијалог, позицију Србије која је била никад боља, подсећа да је снага наших аргумената прилично јасна.

"А да ли је данас ситуација сложенија, свако јесте, не тако мали број полтичара из међународне заједнице кренуо је са наративом да је Србија порковитељ тероризма, да нас треба бомбардовати, извадили су сва та сценарија и ужбенике из деведесетих.

Због тога је улога Србије и председника далеко сложенија", рекао је Вучевић и апеловао на грађане да разумеју позицију Србије и нагласио да је ово вријеме у којем морамо да сачувамо државу и саосећамо са породицама страдалих.

На питање колико је тешко заштити Србе и колико се може допрети до њих и колико осјећају сигурност из Београда, министар подсјећа да је мјесецима забрањен увоз хране и лијекова на КиМ, да се константно претресају возила хитне помоћи, манастири су третирани као терористичке ћелије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана